AİLE HEKİMLERİNİN ZORUNLU MESLEKİ MALİ SORUMLULUK SİGORTA PRİMİNİN YARISINI DEVLET ÖDEYECEK...

Sağlık-Sen’in açtığı dava sonucu, Danıştay 15. Dairesi, aile hekimlerinin Zorunlu Mesleki Mali Sorumluluk Sigorta Primi’nin yarısının kurum tarafından ödenmesine karar verdi. Aile hekimleri tarafından şimdiye kadar (dört yıllık) ödenen primlerin yarısının kurum tarafından geri ödenmesi için sendikamızın Halk Sağlığı Kurumu ile görüşmeleri sürüyor. Görüşmelerde mutabakata varılamaması halinde, bireysel davalarla primlerin yarısı geri alınabilecek.

AİLE HEKİMLERİ KAPSAM DIŞI TUTULMUŞTU...

31.01.2010 tarih ve 27478 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, 2010/1 sayılı Tıbbi Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Kurum Katkısına İlişkin Usul ve Esaslar’a dair tebliğde, kamu kurum ve kuruluşlarındaki doktorların zorunlu mali sorumluluk sigorta primlerinin yarısının kurum tarafından ödenmesi, aile hekimlerinin ise bu kapsam dışında bırakılarak primlerin tamamının kendileri tarafından ödenmesi hükme bağlanıyordu.

Sağlık-Sen konuyu yargıya taşıyarak, aile hekimlerinin serbest meslek icra etmediği, işverenin Sağlık Bakanlığı olması sebebiyle primlerinin yarısının devletçe karşılanması gerektiği gerekçesiyle söz konusu tebliğin 3. Maddesinin 3. Fıkrasında yer alan ‘sözleşmeli aile hekimlerinin sigorta primlerinin tamamı’ ibaresinin iptalini istedi.

Sağlık-Sen’in talebini görüşen Danıştay 15. Dairesi, iptali istenen ibarenin aile hekimleri yönünden iptaline karar verdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Genel Başkanımız Metin Memiş, tebliğin yayınlanmasından bugüne kadar geçen sürede, aile hekimleri tarafından yaptırılan ve kendileri tarafından ödenen primlerin yarısının kurum tarafından geri ödenmesi için de görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Baştan beri, aile hekimlerinin de kamu hizmeti sunduğunu ve sigorta primlerinin yarısının devlet tarafından ödenmesini istediklerini ifade eden Genel Başkanımız Metin Memiş, “Yargı, bizim haklılığımızı tescil ederek, aile hekimlerinin de kamu hizmeti gördüğünü kaydetti. Bundan sonra yapılması gereken, kurumun şimdiye kadar aile hekimleri tarafından ödenen primlerin yarısını geri ödemesidir. Bu yönde görüşmelerimiz sürüyor. Bu görüşmeler sonrası bir netice alamazsak, aile hekimi üyelerimiz bireysel davalarla bu primlerini geri alabilecek. Sağlık-Sen olarak bu süreçte üyelerimize her türlü desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

Sağlık-sen Nevşehir Şube Başkanı Hakan GÜNDÜZPOLAT