NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’in Guines Rekorlar kitabına girmeye aday tayin rekortmeni Kültür ve Turizm müdürünün adeta “Saltanatı” yıkıldı. Ya Şimdi ne olacak?.

Nevşehir’de göreve başladığı günden bu yana yıkılmadık hükümet, gidilmedik il bırakmayan ve 17 yıldır Nevşehir il kültür ve turizm Müdürlüğü makamında oturan Veleddin Birsöz’ün Kapadokya turizmine kattığı onca olumsuzluğun yanında henüz pes etmeye niyetli olmadığı görülüyor.

Nevşehir’in can damarı olan turizmin en üst yönetim yeri olan müdürlük asli görev yerine tayin ile uğraşan Veleddin Birsöz ile gün geçtikçe kan kaybeder hale geldi. Onlarca sorunu olan ve acil çözüm bekleyen bölge turizmi, hiçbir temel icraata yönelememenin sıkıntısını yaşamaya devam ediyor. Hükümetlerin defalarca görevden aldığı müdür Veleddin Birsöz’ün beklide Dünya’da eşine rastlanmayacak şekilde yargı kararı ile tekrar dönmesi, İl Müdürlüğünün Nevşehir turizmine yapacağı katkıyı da engelliyor. Yıllardır oturduğu koltukta sadece tayin dönemlerinde ortaya çıkan Birsöz’ün, bunca yıllık müdürlük hayatında göze çarpan bir icraatı da hafızalarda yer almadı. Halbuki, Nevşehir’in 3 olmazından biri olan turizm, binlerce kişiye iş imkanının yanında ülkemizin dünyada tanıtımına da büyük katkı verecek bir konumda bulunuyor. Ancak, turizmcilerin geliştirme adına yaptığı çabalara il müdürlüğünün hiçbir katkı vermemesi büyük sorun olarak ortada duruyor. Olan dünyanın en önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’nın kalbi konumunda bulunan Nevşehir’e oluyor.

Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin Birsöz, Nevşehir'e ilk atandığı 1996 yılından bu yana 32 kez değişik illere tayin edildi, 32 kez mahkeme kararı ile geri döndü.

1996 yılında DYP-SHP koalisyon hükümeti döneminde, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcılığı görevinden Nevşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevine atanan Velettin Birsöz,15 yıllık süre içerisinde valilik oluruyla geçici görev ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nevşehir-Hacıbektaş, Karabük-Safranbolu, Hatay-Cilvegözü Sınır Kapısı, Kars, Bitlis, Tunceli ve Ankara'ya kültür ve turizm müdürü, turizm tanıtma şefi, araştırma planlama kurulu üyeliği gibi görevlendirme ve tayin işlemleriyle gönderildi. Her defasında İdare Mahkemesi'nde veya Danıştay 5'inci Daire'de göreve yeniden dönebilmek için dava açan Birsöz, açtığı tüm davaları kazanarak yeniden Nevşehir'e dönmeyi başardı.

Velettin Birsöz'ün Nevşehir'de görev yaptığı dönemde ilginç olaylar da yaşandı. Birsöz, 2002 yılında personelinin makam anahtarını saklayarak kendisinin odasına girmesini engellediği iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat etti. Olay yerine gelen başsavcı, Birsöz'ün makam odasını çilingire açtırdı. Kapı açıldıktan sonra Başsavcı Işık Keskin Özbay, personelin ifadesini aldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ana cadde kenarındaki hizmet binasının yıkılmasının ardından Lojmanından olduğu belirtilen İl Müdürü Veleddin Birsöz’ün il müdürlüğünün yeni binasında da icraatsızlığına devam etmesi bekleniyor.