Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, 14. Olağan Mali Genel Kurulu'nda 01.04.2014 tarihinden itibaren sanayiciye yüzde 12.75 ucuz enerji kullandırılacağı müjdesini verdi. Nursaçan açıklamasında, yapılan görüşmelerin olumlu neticelendiğini belirterek, "Bundan sonra sanayicimiz yüzde 12.75 daha ucuz enerji kullanmaya başlayacak" dedi.

KOSB 14. Olağanüstü Mali Genel Kurulu gerçekleştirildi. Kurula, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, KAYSO Başkanı Mustafa Boydak ve sanayiciler katıldı. KOSB Başkanı Nursaçan, geçtiğimiz hafta içerisinde bazı basın yayın organlarında. 
 
Kurulda konuşan KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, “PKK, DAEŞ ve benzeri eli kanlı terör örgütleri tarafından, kahraman polislerimize, askerlerimize ve vatandaşlarımıza yönelik saldırıları şiddetle lanetliyoruz. Milli birliğimize ve beraberliğimize, Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğüne yapılan alçakça, kalleşçe ve haince saldırılar, Anadolu kardeşliğine olan inancımızı asla sarsamayacaktır. Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetlerimize, Emniyet Güçlerimize ve tüm halkımıza başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz” dedi.
 
Nursaçan, “Ülkemiz 1 Kasım seçimlerini demokratik kurallara uygun ve başarılı bir şekilde tamamlamıştır. Ortak hedefler etrafında kenetlendiğimiz ölçüde ülkemiz büyüyecek ve gelişecektir. 2023 hedefleri doğrultusunda ülkemizi üst seviyelere taşımak, sanayide tam bir küresel oyuncu haline getirmek, yapısal dönüşüm politikalarını ve gerekli reformları süratle hayata geçirmek olmalıdır. Ülkemizin kalkınmasında lokomotif görevini üstlenen sanayinin beklentilerine yeterince cevap verilmesi, Ekonominin birinci madde haline gelmesi yani asıl gündeme dönülmesi, sanayide, üretimin artarak sürekliliğinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması birinci önceliğimiz olmalıdır” şeklinde konuştu.
 
Nursaçan, “Kayseri Organize Sanayi Bölgesinin 04.05.2015 tarihinde gerçekleştirilen 13’üncü Genel Kurul’da siz değerli üyelerimizin yüksek teveccühleri ile yönetimimizde önemli bir sorumluluk tevdi edilmiştir. Gösterilen güvene layık olmak için siz değerli iş ortaklarımızın istek ve beklentileri doğrultusunda ve tam bir sorumluluk anlayışı ile yoğun bir çalışma temposuyla, 10 ay gibi bir sürede, bölgemizin asıl sahiplerine yani, siz kıymetli üyelerimize daha kaliteli hizmet sunmak için çalıştık, çaba gösterdik ve yararlı çalışmalar yaparak bu konuda sizlerden tam destek ve olumlu dönüşler aldık. Ortak aklı ön plana çıkarmak suretiyle, uygulamaya dönük projeleri tek tek ele alarak hizmetlere ağırlık verdik. Gün, birlik-beraberlik ve dayanışma günüdür. Karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü çerçevesinde; her türlü fikir, düşünce ve tekliflere, önyargısız ve açık olduğumuzu huzurlarınızda ifade etmeyi bir görev biliyoruz” diye konuştu.
 
Nursaçan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“04.05.2015 tarihinden itibaren yürütülen ve OSB’mizin geleceği bakımından hayati önem taşıyan projelere dair bilgi ve değerlendirme imkanına sahip oldunuz. Yönetim Kurulu olarak göreve geldiğimizde, bir önceki Yönetim Kurulu’nun hesaplarının devralınması konusunda, OSB tarihinde hiç görülmeyen bir tarz ve yaklaşımla Yönetim Kurulu’muza bir teslim tutanağı takdim edilmeye çalışılmış, yönetim kurulumuzca, bu teslim tutanağı dikkate alınmamış, itibar edilmemiştir. Henüz göreve yeni gelen Yönetim Kurulumuz tarafından, Bağımsız Denetim Kurumu’na son beş yılın noksan ve kusurlu iş ve işlemleri tespit ettirilmiştir. 
 
Bağımsız Denetim Kurumu’nun son beş yıla ait hazırlamış olduğu raporda yer alan hususlar, gereği yapılmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletilmiştir. Bağımsız Denetim Kurumu’nca hazırlanan sonuç raporunda, önceki Yönetim Kurulu tarafından elektrik sözleşmeleri tek terimli olarak yapılmış ancak uygulamada üçlü tarife uygulanmış, dolayısıyla sanayiciler üzerinde olumsuz etki yarattığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan; Bağımsız Denetim Kurumu’nca arsa tahsisleri ile ilgili tespitler yapılmış, raporda yer alan tespit üzerine, süresi içerisinde ruhsat alınmayan parsellerle ilgili olarak yine ilgili Bakanlığa bilgi verilmiştir. 
 
Yapılan araştırmalarda bölgelerin sultan sazlığı koruma kuşağı, su kaptaj alanı ve orman alanı içerisinde kaldığından, ilgili kurumlardan onay alınmasının mümkün olmadığı görülmüştür. Bu noktada OSB’nin, daha fazla büyüyerek yeni arsa üretmesi mümkün görülmemektedir. Bundan böyle arsa satış geliri olmayacağı aşikardır. Burada sürekliliği sağlayacak gelir kaynağının olması elzem görülmektedir. Basiretli davranması ve stratejik düşünmesi gereken bir Yönetim Kurulu olarak, zaman kaybedilmeksizin, OSB’ye sürekli gelir getirecek kaynak araştırılması yoluna gidilmiştir. Bu durumda fayda maliyet analizi ve yatırımın kendini amorti etme süresi hesaplandığında, en uygun çözümün GES’e yatırım yapmak olduğu sonucuna varılmıştır. 1 MWp güneşten elektrik üretim tesisi yaklaşık maliyeti 1 milyon dolar olarak planlanmaktadır. 1 MWp Güneşten elektrik üretim tesisi, üretici firma verilerine göre yılda 2 milyon kwh elektrik üretmesi öngörülmektedir.”
 
Kayseri OSB’ye sürekli gelir oluşturma adına güneşten elektrik üretim tesisi kurulmasının en doğru yatırım olduğuna karar verildiğini kaydeden Nursaçan, “Kayseri OSB’nin en önemli ihtiyaçlarından birisi de ürettiği ürünleri teşhir edecek yerinin olmamasıdır. Bu durum sanayicilerimiz tarafından yönetimimize ısrarlı bir şekilde ulaştırılmıştır. Bu anlayıştan hareketle, ilimize sanayicilerimizin de istekleri dikkate alınarak bir fuar merkezi kazandırmak amacıyla çalışmalara başlanmıştır. Bu konuda ön fizibilite raporu hazırlanmış olup, rapor özeti tarafınıza ulaştırılmıştır. 6. Cadde üzerinde, toplam 200 bin metrekare alan fuar alanı olarak belirlenmiş olup, Bakanlığımızdan gerekli izinler alınmıştır.” şeklinde konuştu.
 
“İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ SİZ DEĞERLİ SANAYİCİLERİMİZDEN AİDAT TOPLANMASI GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”
Nursaçan, “Söz konusu haksız edinimlerin önüne geçmek için de maalesef bugüne kadar hiçbir önlem alınmadığını özellikle belirtmek isterim. Diğer bir ifadeyle, aidat toplanması planlanan parseller 4562 Sayılı Yönetmeliğin 108. Maddesinde belirtilen tahsis tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde gerçekleştireceği yapıya ait projeleri OSB ‘ye tasdik ettirerek, yapı ruhsatını almayan, yapı ruhsatı tarihinden itibaren 2 yıl içinde üretime geçmeyen parsellerdir. Kanun ve yönetmelik bu hususta tahsis iptali hakkı vermesine rağmen bu konu bugüne kadar hiçbir yönetimce gündeme alınmamış, gerekli çalışmalar yapılmamıştır. 
 
Amacımız, iş bu parsellere sahip sanayicilerimizi de zor durumda bırakmadan, parsellerin atıl kalmasının önüne geçmek ve biran önce üretime geçmesini teşvik etmektir. Yeni hizmet binası yapılması hususu bir zorunluluktan ibaret olup, bizden önceki yönetim döneminde alınmış olan, mevcut binanın depreme dayanıklı olmadığı yönündeki rapora istinaden, tarafımızca alınan güçlendirme ve uygun hale getirmenin mümkün olup olmadığı yönündeki rapor, yönetimimizi yeni bir bina inşasının gerekli olduğu sonucuna ulaştırmıştır. Söz konusu bilirkişi raporuna göre; mevcut hizmet binasının güçlendirilmesi için yaklaşık olarak 8 milyon, hizmet binasının yeniden inşası halinde ise 13-14 milyon harcama yapılması öngörülmektedir. Mevcut personel artışı hususundaki iddiaya gelince, bu iddia gerçeği araştırma analizinden uzak, ön yargılı ve içi boş bir iddiadır. 
 
Göreve geldiğimizden birkaç gün sonra OSB’miz de faaliyet gösteren iki firma da ciddi bir yangın olayı yaşanmıştır. Geriye dönüp baktığımızda itfaiye teşkilatımızda hem nitelikli personel hem de araç ve ekipman konusunda çok ciddi sıkıntıların yaşandığı görülmüş olup yönetimimizce ilave tedbirler alınması gereği duyulmuştur. Zira OSB Uygulama Yönetmeliği, OSB Yangın Savunma Sistemi başlıklı 28.maddesi ile ilgili mevzuat gereği, kurulması gereken İtfaiye Teşkilatı dönemimizde faaliyete geçirilmiş, itfaiye filomuza yeni itfaiye araçları alınmış, bunun için 10 personel, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler birimi ile Beyaz Masa Birimi yeniden oluşturulmuş, bunun için 3 personel, Taşeron bünyesinde çalışan ve zaten maaş, pirim vb. tüm giderleri OSB tarafından karşılanmak zorunda olan, asıl işveren sıfatı ile zaten bizim işçilerimizden olan personellerden 9’u kadromuza dahil edilmiştir.” diye konuştu.
 
Nursaçan ayrıca, KOSB’un kasasında 97 milyon TL’nin bulunduğunu sözlerine ekledi.