Gülşehir TOKİ yapılanması ile ilgili açıklamalarda bulunan  Av.Ertuğrul ERDEM sözlerini şu şekilde ifade etti;

GÜLŞEHİR TOKİ ÖRNEĞİ

"Siz nasıl olursanız yöneticileriniz de öyle olurlar", "Nasıl yönetilmek isterseniz öyle yönetilirsiniz .” Hadis-i Şerif’i gerçeğiyle…

GÜLŞEHİR’Lİ VATANDAŞ BİR ŞEHR-İ EMİN’DEN NE BEKLİYOR?

"Siz nasıl olursanız yöneticileriniz de öyle olurlar", "Nasıl yönetilmek isterseniz öyle yönetilirsiniz .” Hadis-i Şerif’i gerçeğiyle…

Güzel şehrimiz Gülşehir'de yapılmaya çalışılan TOKİ konutları meselesi üzerinde biraz konuşalım. Haklıya (varsa) hakkını teslim edelim, Haksıza dur diyelim…

Öncelikle toplumda yaşayan tüm insanlar gibi Gülşehirli vatandaşlarımız da huzurlu, güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşamak, temel gereksinimlerini karşılamış mutlu aile, mutlu vatandaş fotoğrafı içerisinde yer almak istiyor. Gülşehirli bunu istiyor.

Bugünkü yazımızda; bir süre devam edecek yazı dizimizin ilki olacak insanın temel ihtiyaçlarından barınma meselesi üzerinde duracağız ve "Gülşehir Toki Konutları" gerçeğini analiz edeceğiz.

1-TOKİ tüm Türkiye'de neredeyse köy ve kasabalara kadar toplu konut yapmaktadır. Ancak bu toplu konutlar şehrin ve yörenin mimari özellikleri dikkate alınarak, şehre estetik değer ve sanatsal işlev kazandırırlarsa daha anlamlı olmaktadır. Gülşehir olarak iddiamız şudur; Gülşehir Kapadokya’nın batı giriş kapısını oluşturmaktadır. Ya da Kapadokyanın, Batı Anadolu'ya açılan yüzüdür. Şimdi Batı tarafından Kapadokya’ya, güzel şehrimiz Gülşehir’den giriş yapan yabancı bir turist ya da bir vatandaşımız için TOKİ, Kapadokya’da nasıl bir karşılama yapacaktır? 9-10 katlı birbirine geçmiş binalar yığını, estetik değeri ve sanatsal işçilikten yoksun beton yığınları olarak şehre ne katabilir? Bu şehrin yöneticileri TOKİ konutları planlanırken, bunu düşünmemişler midir?

   Gülşehir’imiz Kapadokya’nın giriş kapısıdır. Bu; yöneticilerimizin bileceği ve buna uygun davranacağı ilk bilgi olmak zorundadır. Bu söz, sadece taş üzerine yazmakla geçiştirilemez TOKİ konutları yapılırken bahçeli, 1-2 katlı,  mimarisi peri bacalarını andıran görsel yapılardan meydan gelmesi yönünde bir teklifte bulunarak, bu yönde talepte bulunup, ısrarcı olarak bunu gerçekleştirmek düşüncesinde olmalıydılar. O zaman TOKİ konutları şehir kültürüne katkı sağlayabilirdi. Şu an Gülşehir TOKİ’nin durumu "beton yığını" olmaktan öteye geçememektedir.

2-Gülşehir TOKİ planlanırken kanalizasyon sistemine nasıl bir çözüm düşünülmüştür?  Zaten Gülşehir’deki normal kanalizasyon sistemi, düzgün işleyemezken TOKİ’deki lağım sistemi hiçbir işleme tabi tutulmadan,  TOKİ bölgesinden Kızılırmak’a mı akıtılacaktır? Yoksa köprüden boruyla, su motorları ile karşıya basılıp tekrar oradan da yeni yapılması planlanan arıtmaya fazladan enerji sarfıyeti yapılarak, yeniden mi pompalanacaktır? Bu soru kafamızı meşgul etmektedir. Gülşehir bir de TOKİ tarafından istila edilecek sivrisineklere ve kötü kokuya mı mahkum edilecektir?

3-TOKİ’ler normalde ne kadar sürede bitirilmektedir? Gülşehir TOKİ ne zaman başlamıştır? Şimdiye kadar çoktan bitmesi gerekmiyor muydu? Neden geciktirilmiştir? İmzalanan sözleşmelerden vatandaşın hak kaybı olmuş mudur? Belediye Başkanı Mustafa Dursun Gülşehir’e TOKİ yaptırdım, 350 konutluk ek TOKİ yaptıracağım demektedir. Bugün neredeyse köy ve kasabalara dahi yapılan ve belirtilen zamandan önce teslim edilirken, ilçemize de yapılan 300 konutluk TOKİ kaç yıldır teslim edilemezken Gülşehir’imize ek TOKİ konutlarını nasıl yaptıracaktır?

  Kaldı ki TOKİ Başbakanlığa bağlı bir kuruluş olup belediye hizmeti olmadığı açıktır. Gülşehirimiz iktidarın gücünü hala teslim edilemeyen TOKİ konutlarında mı kullanmıştır?

4-TOKİ konutlarının vatandaşa maliyet bakımından sağladığı bir avantaj var mıdır? Bugün TOKİ konutlarının Metrekare fiyatı 1000 TL’ye mal oluyor. Vatandaş kendisi aynı kalitede ürünleri kullanarak  Gülşehir’de kendisi ev yaptıracak olsa metrekare fiyatı 700 TL’ye mal olacaktır. Dolayısıyla Gülşehir’e yapılan TOKİ konutlarının fiyat bakımından da sağladığı bir avantaj ve fayda bulunmamaktadır.

5- TOKİ konutları yapılırken bölgenin esnafı ve işçisi yerine müteahhidin işçileri kullanılmakta, mal alımı da büyük toptancılardan sağlanmaktadır. Şehrin bütçesine, esnafına, işçisine, herhangi bir getiri sağlamayan bu yapım tarzı şehrin emini olan belediye başkanı aracılığıyla yaptırılması da şehr-i eminliğin (belediye başkanlığının) ruhuna aykırıdır

Gülşehir'imizin modern estetik ve sanatsal  toplu konutlara aynı zamanda çok katlı olmayan bahçeli aile konutlarına ihtiyacı vardır.

Gülşehir’imizin sorunlarını belirtmek adına yazdığımız birinci yazımızda değerli okuyucularımız adına Gülşehir TOKİ konutlarını değerlendirdik, ikinci yazımızda buluşmak dileğiyle saygılarımla.,

     Av. Ertuğrul ERDEM