Osmanlı devrinden kalma mezarlıkta şehitlerin mezarını kazan defineciler, şehitlerin bedenlerinden hâlâ kan damladığını görünce kazmayı küreği bırakıp kaçmış.

Osmanlı'nın ilk başşehri Yenişehir ilçesine bağlı Karaamca köyünde Osmanlı devrinden kalma mezarlıkta şehitlerin bedenleri ilk günkü gibi duruyor.

"BEDENLERİNDEN KAN DAMLIYORMUŞ"

Osmanlının ilk köylerinden Karaamca köyünde bulunan Osmanlı dönemine ait kabristanda yaşananlar herkesi hayrete düşürüyor. Karaamca Muhtarı Hüseyin Güleç, şehit mezarlarının yirmi beş yıl önce defineciler tarafından kazıldığını belirterek, "Defineciler kazdıkları mezarlarda yatan şehitlerin bedenlerinden hâlâ kan damladığını görmüş. Kazma ve kürekleri kırılınca korkup kaçmışlar. Daha sonra biz burayı koruma altına aldık." dedi.

"ŞEHİTLERİMİZ BURADA HUZUR İÇİNDE YATIYOR"

Muhtar Güleç, "Burada bulunan 9 şehidimizin mezarlarını kendi imkanlarımız ile düzenledik. Rahmetli halam, burada medfun şehitler rüyasına girince kendi imkanları ile tel alıp mezarlığı düzenledi. Onların ruhu için çorba dağıttı. O günden beri burada pilav dağıtıp şehitlerimiz için mevlit ve Kur'an-ı Kerim okutuyoruz. Faydasını ve bereketini görüyoruz. Şehitlerimiz burada huzur içinde yatıyor. Devlet büyüklerimizden buranın daha iyi düzenlenmesi için destek bekliyoruz." diye konuştu.

"DİŞLERİ OLDUĞU GİBİ DURUYORDU"

Şehitliğin bakımında çalışan 70 yaşındaki Yasin Bayrak, "Onların hepsi şehit asker. Şehitlerimizin ne başında, ne vücutlarında çürüme vardı. Ağızlarında 32 dişlerinin hepsi olduğu gibi duruyordu. Onların mezar taşlarını bulduk. Defineciler hepsini paramparça etmişler. Taşların okunacak yerleri kalmamış." dedi.

"25 YILDIR DOLU YAĞMIYOR"

70 yaşındaki İsmail Çelik ise, "Burada yatan şehitlerimizin etlerinin ve kanlarının halen aynı durduğunu birkaç yıl önce vefat eden ve burada bizzat çalışan bir büyüğümüzden öğrendim. Buralara eskiden çok dolu yağar, çiftçi zarar görürdü. Fakat buraları koruma altına alınıp bakımı yapıldıktan sonra 25 yıldır dolu yağmıyor. Köyün imkanları bu kadar. Devletten buranın daha güzelleştirilmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Haber Fedai