NEVŞEHİR(MHA) Geçtiğimiz hafta Ankara’da meydana gelen ve 102 Vatandaşın hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından gündeme gelen Sivil Şehit tartışmalarına Nevşehir Vatan Şehitleri ve Gazileri Derneği Başkanı Ramazan Çiftçi açıklık getirdi.

Kapadokya FM Radyosunda katıldığı, Gazeteci Ali Çamur’un sunduğu programda; Terör örgütü üyesi, yardım yataklık yapan kişilerin bu kapsamda değerlendirilmesinin mümkün olmayacağını ifade eden Nevşehir Vatan Şehitleri ve Gazileri Derneği Başkanı Ramazan Çiftçi, “Şehitlik Bu Kadar Ucuz mu?” diyerek tepkisini de ifade etti.

Çiftçi, “Sayın Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açıklamalarıyla kamuoyunun gündemine gelen konunun kanunen uygulanabilirliği yok. İlimizde Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğü bünyesinde bu işlemlere de ben bakıyorum. Terör üyesi kaydı olanlar, arşiv kaydı olanlar hatta adi suçlardan kaydı bulunanların istihdam ve benzeri haklardan yararlanmaları mümkün değil. Terörle Mücadele kanunun kapsamı ile Terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanmasına ilişkin kanunlarını birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Burada eğer söz konusu haklardan yararlanacaksan terör örgütü üyesi olmayacaksın. Terör örgütü üyesine yardım ve yataklık yapmayacaksın. Arşiv kayıtın çıkmayacak ve bir suç unsuru olmayacaksın. Sivil şehit, görevi başında terör saldırı sonucunda hayatını kaybeden ambulans şoförü, öğretmen ya da doktor gibi kamu görevlilerinden oluşuyor. Ankara’daki saldırılarda hayatlarını kaybedenler bu kapsama girmiyor. Geçmişte bu konu Uludere de hayatlarını kaybedenler içinde söylemişlerdi. O zamanda tepki göstermiştim. Şehitlik bu kadar bedava mı, önüne gelen şehit sayılsın. İlimizde de iki sivil şehidimiz var. Biri belediye çalışanı biri de öğretmen. Bu tür olaylarda hayatlarını kaybedenlerin yakınları ya da yararlananlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidiyor ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini dava ediyorlardı. Hükümet bu tür olaylar nedeniyle Milyarlarca euro tazminat ödemek zorunda kalıyordu. Hazırlanan yasa AHİM’in yolunu kapattı. Terör örgütüne mensup isen ya da yardım yataklık yapıyorsan böyle bir tazminattan yararlanman mümkün değil. Devlet Ankara’da hayatlarını kaybedenlere eğer gerekli şartları uyuyorsa yardım edecek, şehit statüsüne sokmayacak. Orada hayatlarını kaybedenler arasında gardan çıkıp evine gitmek üzere olan Vatandaşımızda terör mağduru olmuş durumda. O tür insanlarımıza devletin yardım elinin uzanması gayet doğal. Ama onların şehit statüsüne sokulması gibi bir durum söz konusu değil” dedi.