CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez’in bilgilendirmesi sonucunda Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın çalışmaları ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Hepatit C hastalarının 120 bin lira tutan ilaçlarını ödemeye başlayacağı belirtildi. 

CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez yaptığı açıklamada, “Hepatit C hastalığını iyileştirdiği belirtilen ilacın bir kutusu 40 bin lira. Bir hasta iyileşmek için 3 kutu içmesi gerekiyor. Bu da 120 bin lira gibi çok büyük bir miktar tutuyor. Nevşehir’de çok sayıda Hepatit C hastası parayı ödeyemediği için tedavi olamıyor. Bu konuyu partimizin Kayseri Milletvekili Dr. Çetin Arık’a ilettim. Kendisi de Sağlık Bakanlığı’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) iletti. Sonunda da müjdeli haber geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, ilaçların ödemesine başlamak için çalışmalara başladıklarını vekilimize belirtti.” dedi.

NEVŞEHİR’DE ORTALAMANIN ÇOK ÜSTÜNDE HASTA VAR 

Yaptıkları araştırma sonucunda Nevşehir’de Hepatit C hastalarının çok fazla olduğunu tespit ettiklerini belirten Gülmez, şunları ifade etti: “Özelikle Nevşehir merkeze bağlı Sulusaray beldesinde çok fazla sayıda Hepatit C hastası bulunuyor. Bu konuda halktan bize çeşitli şikâyetler geldi. Şikâyetin konusu ise Hepatit C’nin ilacının çok pahalı olduğu ve SGK’nın da ödemediği için ulaşamadıkları yönündeydi. Bu konuda bilgi verdiler. Bir ilaç kutusunun 40 bin TL olduğunu söylediler. Hastanın bu ilacı 3 kutu olarak alması gerekiyor ve hastalıktan bu şekilde arınmış olması gerekiyor. Toplamda 120 bin TL gibi bir rakam çıkıyor ortaya. Tabi ki parası olan, ekonomik durumu iyi olan kişiler bu ilaçtan kullanarak hastalığın mikrobundan kurtuluyor. Ancak parası olmayan kişilerde Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabi olsalar dahi bu ilaçtan kurum ödemediği için yararlanamıyorlar. Bu konuda vatandaşlardan bize çeşitli şikâyetler geldi.”

‘UZMANLAR İLACI KULLANANLARDA YÜZDE 96 İYİLEŞME OLUYOR’ DEDİ

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Özbakır ve İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şentürk ile görüştüğünü de kaydeden Gülmez, süreci şöyle aktardı: “İki profesör de 'bu ilacı kullanan hastada yüzde 96 oranında iyileşme görünüyor' dediler. Bunun üzerine ben, Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın doktor olması nedeniyle ona bu durumu ilettim. O da 'başkanım, ben bu konuda bir araştırma yapmadım. Ancak araştırayım. Ben Sağlık Komisyonu’ndayım aynı zamanda. O komisyonda da bunu dile getireyim’ dedi. Hatta ‘Sosyal Güvenlik Bakanıyla da görüşeceğim’ dedi. Biz de bu durumdan çok memnun olacağımızı söyledik. Neticede sayın vekilimiz Sağlık Komisyonu’nda bu konuyu gündeme getirdi. Bana da bilgi verdi. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin bu konuda çalışma yapacaklarını söylediler."

Yine Kayseri Milletvekili Doktor Çetin Arık’ın, konuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Milet Meclisi’nde bir basın toplantısı yaptığını da ifade eden Gülmez, “Basın toplantısının konusu Hepatit C idi. Hepatit C’yi simgeleyen tişörtler giyerek yaklaşık 10 kişi orada geniş kapsamlı basın toplantısı yaptı. Halkımızın bu sorununu dile getirdi. Milletvekilimiz Çetin Arık’a iletilen sonuç şu, ‘Sağlık Bakanlığı bu konuda çalışmalar yapıyor. İlaç piyasada var. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu ödemiyor. Zannederim beşinci veya altıncı aylarda sosyal güvenlik kurumu bu ilacı ödeyecek.' Biz bu sonuçtan mağdur hastalarımız için büyük memnuniyet duyduk.” dedi.

Murat Şişman / Cihan