Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 3 Şubat gününden itibariyle çok konuşulacak bir uygulamaya imza attı. Buna göre akciğer kanseri olan hastaların ilaç parasını ödemek için “sigara içmemiş olma” şartı getirildi.
Geçmiş dönemlerde akciğer kanseri hastalarının tedavisi için ilaç masraflarını karşılayan SGK’nin verdiği bu kararın hangi amaçla verildiği merak konusu.
Hürriyet Gazetesi'nden Meltem Özgenç'in haberine göre, Resmi Gazete’de 24 Mart 2014 tarihinde yayınlanan kararla SGK, akciğer kanseri olan hastaların ilaç parasını ödemek için ‘hiç sigara kullanmamış’ olması şartını getirdi.
SGK 3 Mart günü itibariyle Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği endikasyon dışı ilaç kullanımındaki bazı ilaçların parasını ödemek için belli şartlar belirledi.
Konuyla ilgili konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, şunları söyledi:
3 Şubat günü akciğer kanseri olan bir hastanın ilacını ödemek için sigara içmemiş olma şartı getirildi. Bu durum kabul edilebilir değil” dedi. Hayati önemi haiz bir grup ilaç prospektüsünde belirlenen endikasyonlar dışında başka hastalıklarda da faydalı olabiliyor. Bu ilaçların SGK tarafından parasının ödenebilmesi Sağlık Bakanlığı’nın vereceği özel izinlere bağlı. Bu güne kadar bu uygulama adı geçen iki kurumun organize çalışmaları ile başarıyla sürdürülebilirken, SGK bu uygulamada kuralları zorlaştırıp, Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği izin belgelerini kabul etmeyerek hastaları adeta kendi haline bıraktı.