Sıcakların öğle saatleri şehir merkezinde 35 dereceyi bulduğu Nevşehir'de uzmanlar sabah serinliğinde veya akşam 18.00’ den sonra dışarı çıkılmasını öneriyor.

Özel Kapadokya Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Yakut, güneş çarpmalarına karşı vatandaşları uyarırken yaşlılar ve tansiyon hastalarına serin ortamlarda bulunmalarını tavsiye etti.

Sıcaktan Korunmak İçin Şemsiye Kullanın​

Yakut; “Yaşlılar eğer dışarı çıkacaklarsa sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde 17.00 veya 18.00’den sonra dışarı çıkmalarını öneriyor, özellikle evde veya bahçede serin ortamlarda bulunmalarını tavsiye ediyoruz. Sıcak havaların yaşlı ve çocuklarda damarsal hastalıkları veya hipertansiyonu tetiklediği bilinmekte. Ayrıca sıcak çarpmasına çok dikkat edilmelidir.

Köylü vatandaşlarımız tarlada çalışırken mümkün olduğu kadar başlarına güneşi önleyici şapka takmaları veya ıslak mendille başlarını örtmelerini öneriyoruz. Sıcak mevsimlerde ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları ve öğlen saatlerinde dışarı çıkmamaları, dışarı da çıkıyorlarsa şemsiye kullanmaları öneriliyor. Yurt dışında şemsiye kullanımı çok yaygın ama Türkiye’de sanki utanılacak bir şeymiş gibi görülüyor. Şemsiye ya da şapka bulundurmak çok önemlidir. Tansiyon hastalarımızın sıcağa dikkat etmelidir. Astım hastalarına da sıcakta bulunmamaları tozlu ortamlardan da uzak durmaları gerekir” dedi.

Bol Bol Su İçin

Yaz mevsiminde vücudun ter attığına dikkat çeken Başhekim Dr. Fatih Yakut , “Yaz aylarında hastalarımızın normalde içtiğinin en az 2 katı kadar su tüketmeleri gerekir. Çünkü terleyerek vücut büyük oranda su kaybına uğruyor. Su kayıplarında da hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi ani gelişen hastalıklar meydana gelebiliyor. Vatandaşlar su, soğuk meyve suyu, soğuk limonata gibi içecekleri tüketmelerini öneriyoruz. Yaşlılarda, çocuklarda, mide rahatsızlığı olanlarda kola içilmesini önermiyoruz. Mümkünse su içilsin”.