Nevşehir'de bal ve şeker yerine kullanılan pekmez, kışın vücut ısısını artırarak soğuğa karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Pekmezin en çok bilinen özelliklerinden biri de kan yapıcı özellik taşıması. Özel mineral yüklü toprak katılarak kaynatılan pekmezin kan yapıcı özelliği, içindeki demir oranın yükselmesiyle daha da artıyor.

Özel mineral yüklü toprak katılarak kaynatılan pekmezin kan yapıcı özelliği, içindeki demir oranın yükselmesiyle daha da artıyor. Pekmez kaynatma alışkanlığı Nevşehir’de olduğu gibi Anadolu’da yüzyıllardır devam eden bir gelenek.

Bağ bozumunda kesilen üzümler bakır leğenlerde ya da tahta teknelere doldurularak çıplak ayakla çiğnenip suyu çıkarılır, posalarının atılmasından sonra kalan su kazanlarda ya da bakir leğenlere alınarak yüksek ateşte kaynatılır.

Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde kaynatılan pekmezlerin, seri üretimle elde edilen pekmezlerden en önemli farkının kaynatılma aşamasında içine ilave edilen pekmez toprağıdır. İlk bakışta pekmeze 
toprağın karıştırılması pek mantıklı gelmese de bu toprağın insan sağlığına hiç bir zararı yoktur. Aksine faydalıdır. Bu madde, tuz gibi toprakta bulunan doğal bir mineraldir, kaynama aşamasında bu topragin katılmasının asil nedeni, pekmezin kolayca koyulaşması ve istenilen kirli sarı rengin elde edilmesidir.

Pekmez toprağı mineral yüklü

Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte insan vücudu bol miktarda karbonhidrata ihtiyaç duyar, beslenme uzmanları da kışın karbonhidratlı besinler tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Nevşehir’de bal ve seker yerine kullanılan pekmez, kisin vücut ısısını artırarak soğuğa karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Pekmezin en çok bilinen özelliklerinden biri de kan yapıcı özellik taşımasıdır. Özel mineral yüklü toprak katılarak kaynatılan pekmezin kan yapıcı özelliği, içindeki demir oranın yükselmesiyle daha da artar. Çünkü vücutta kan oluşmasının en önemli unsurlarından biri demir maddesidir. Pekmeze karıştırılan toprakta bulunan minerallerin oranı, bulunduğu yerin toprak yapısına göre değişir. Yüzyılların deneyimiyle uygulanmakta olan pekmez toprağı kullanılması, son derece doğal bir yöntemdir. Aynı şekilde, elde edilen pekmez sırasından ak pekmez ya da bulamaç yapmak için de yumurta akından yararlanılmaktadır.

Besin Değerleri 

Pekmez Nedir? Pekmez Yapımı | Pekmez Türleri | Pekmezin Faydaları

Pekmezin besin değeleri yapıldığı meyveye göre değişkenlik göstermekle birlikte karbonhidrat içeriği dolayısıyla (1276kJ / 305 kcal) iyi bir enerji kaynağıdır. B1 B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden iyi bir besin faydalı bir ilaç olarak bilinir. İçermiş olduğu %80'e yakın karbonhidratın tümünün glikoz ve fruktoz halinde olması sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana geçmesini sağlar.