2014 yılı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında; Nevşehir merkez ve ilçelerimiz de 1 Eylül  - 31 Ekim tarihleri arası kampanya sürecini kapsayan  Sonbahar  Dönemi  Şap  Aşılama ve Türkvet kayıtlarının güncellenmesi çalışmalarına başlandı. 
 Şap Aşılama Kampanyası ve Türkvet Kayıt Sisteminin güncellenmesi  ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün toplantı salonunda, İl Müdürü Okan YILMAZ  Başkanlığında, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Rukiye PINAR, İlçe Müdürleri , merkez ve ilçelerde görevli Veteriner Hekim Veteriner Sağlık Tekniker ve Teknisyenleri ve Tar Gel Personellerinin katılımı  ile toplantı düzenlendi.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü YILMAZ "Halk arasında -tabak- olarakta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda,tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde %15, et veriminde %10 verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup %80 lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir.Hastalıktan korunmanın en önemli yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir. Kampanya da 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacak olup, kullanılacak aşılar Bakanlığımız tarafından proje kapsamında tahsis edilmiştir. Şap Aşılama proğramı ile beraber Turkvet Kayıt Sisteminin Güncelleme çalışmalarının da titizlikle yürütülmesi, 31 Aralık 2014 tarihine kadar  güncelleme çalışmalarının tamamlanması hedeflenmiştir." dedi.
 
 
Şube Müdürü Rukiye PINAR ise yaptığı konuşmasında;  "5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları  zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında 6651 TL idari para cezası ile cezalandırılması hükmü mevcuttur. Aşı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemektedir. Güncelleme ile ilgili olarak İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan broşürler ilçe müdürlüklerine dağıtılmıştır.  Aşılama kampanyasını, Nevşehir merkez de Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğümüz, ilçelerde ise Tarım İlçe Müdürlüklerimiz yürütecektir. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir" dedi.  
 
Toplantıda Şap Hastalığının ilimizdeki durumu, aşılamanın önemi ve yetiştiricilerin aşı kampanyasına katılımının en iyi şekilde sağlanması konularında bilgi alışverişinde bulunuldu.
İl Müdürü YILMAZ toplantı sonunda yetiştiricilerin aşılama ve kayıt güncelleme çalışmalarına hassasiyet göstermelerini isteyerek gösterilen ilginin çalışmalardaki başarıyı artıracağını belirtti.