Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede Yayınlanmıştır.

Stajer Ehliyet Dönemi 1 Ocak’da Başlıyor

 

17 Nisan 2015 Cuma günü Resmi gazete de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre 01.Ocak 2016 yılından itibaren Türkiye’de “Stajer Ehliyet” dönemi başlıyor. Özel Nevşehir EMNİYET SÜRÜCÜ KURSU Kurucusu Mustafa AKÇALI  01. Ocak 2016 tarihinde başlayacak olan “Stajer Ehliyet”  dönemi ilgili şu bilgileri verdi;

İç işleri Bakanlığı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle 01.01.2016 tarihinde başlayacak olan ‘’ 2 yıl Aday sürücülük’’. Bu yasa ile beraber ilk kez ehliyet alan sürücüler, iki yıl boyunca aday sürücü olarak kabul edilecek. Sistem şu anda Almanya, Danimarka ve Fransa gibi bir çok AB ülkesinde uygulanıyor. AB ülkelerinde stajyer sürücülerin uymaları gereken kurallar bulunuyor. Ehliyete el konulma durumu ise şu şartlar altında oluyor.

ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir. 2 Yıl zaman içinde 3 kez Trafik ışıkları ihlal etmesi Alkollü ve Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri alarak araç kullanmadan dolayı sürücü belgesi alınanlar 3 kez Hız sınırlarını aşmak 3 kez Sağa ve sola dönüş kurallarına uymamaktan dolayı sürücü belgeleri geri alınarak iptal edilecek. Belgeleri iptal olan kişilerin, aday stajyerlik belgelerini tekrar alabilmeleri için yeniden sürücü kurslarında eğitim görmeleri gerekiyor. Yeni ehliyet sınıflarındada değişikliğe gidildi; Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre A1, A2, F, H, B, G, C, D ve E sınıfı sürücü belgeleri rafa kalkacak. sürücülerin AB ülkelerinde sıkıntı yaşamasına neden olan 9 ayrı ehliyet sınıfı 17 ayrı sınıfa çıkartıldı. Yeni sürücü belge sınıfları ; A1, A2, A, B1, B,BE,C1E,CE, D1E, DE, M, F, G ve K sınıfından oluşacak. Ehliyetler ömür boyu geçerli olmayacak. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerli olacaktır.

Ehliyetiniz İptal Olabilir

Ehliyetinizi Çıkarmayı Geciktirmeyin

Özel Nevşehir Emniyet Sürücü Kursu Kurucusu Sayın: Mustafa AKÇALI yaptığı bir açıklama da bütün sürücü adaylarını uyardı.Yeni değişen MTSK yönetmeliğine göre ehliyetini kazanmış ama hala dosyasını kurslarından almamış sürücü adaylarını uyararak bir an önce dosyalarını ehliyete dönüştürmesi gerektiğini beyan ettiler.

Çünkü ehliyete çevrilmeyen dosyaların 29/Mayıs/2015 tarihinde iptal olacağı , kazanılan hakların hepsinin kaybedileceği ve tekraren yeniden kursa yazılıp sil baştan ehliyete müracaat edileceği açıklaması yapıldı.

 Bütün sürücü adaylarının mağdur olmaması ve yeni düzenlemeye göre ehliyet almanın daha zor şartlarda olmasından dolayı bir an önce kazanılan ehliyet dosyalarının ilgili kurslarından alınıp bir an önce ehliyete çevrilmesi gerektiği açıklaması yapıldı.