DÜĞÜNDE RABİA SEMBOLÜ

Mısır'da güvenlik kuvvetlerinin, darbe karşıtlarına yönelik gerçekleştirdiği katliama tepkilere Nevşehir’de katıldı…

Geçtiğimiz akşam FİB Ajans organizasyonunda Turizm Otelcilik Okulu Uygulama Otelinde gerçekleştirilen ve davetlilerden tam not alan, Ayhan – Zehra UZKAN çiftinin oğulları Mehmet Can UZKAN’ın sünnet düğününe katılan davetliler "R4BİA” işareti yaparak Mısır'daki darbe karşıtlarına destek verdi. Davetliler Mısır'da üzücü olayların yaşandığını belirterek, darbeyi ve katliamı şiddetle kınadıklarını ifade ettiler.

Davetliler "Onurlu mücadelesiyle darbeye karşı duran Mısır halkını selamlıyoruz. Bu özel günümüzde, onlara dua ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda zafere ulaşacaklardır" diye konuştular.
FİB Ajans ve Organizasyon tarafından gerçekleştirilen Sünnet merasiminde Türkiye de bir ilke daha imza atılarak Minik Mehmet Can ın Anne ve Babasından Baki Öncel Hocamızın du ve konuşmalarıyla Yeni Çeri Askerlerinden elinden alınan Kuran ı Kerim ve Türk Bayrağı hediye edilerek duygu dolu anlar yaşandı.

FİB Ajans Organizasyon:
0 384 212 9 444
0 505 879 93 50
0 532 627 28 74
[email protected]

www.nevsehirorganizasyon.com

Rabia İşareti Nedir, Rabia İşaretinin anlamı nedir? Bugünlerde gündemden düşmeyen Rabia selamının ne anlama geliyor. Sosyal medyada, günlük hayatta sıklıkla karşılaşmaya başladığımız bu 4 parmak işareti nereden geliyor? İşte Rabia işareti hakkında bilgi...


Rabia - (R4BIA SELAMI) İşareti Ne Anlama Geliyor? 

Mısır'daki direnişin sembolü RABİA işareti bütün dünyada Müslümanlar tarafından özgürlüğün ve  zaferin  sembolü olarak  kullanılmaya  başlandı. Peki tüm Türkiye'nin  merak ettiği Rabia selamı nasıl verilir ve ne anlama  gelir ? Gerek Kahire’de gerek dünyanın dört bir  yanında  darbe karşıtlarının simgesi haline gelen işaret. "Rabia" işareti, Mursi yandaşlarının toplandığı Rabiatul Adeviye Meydanı’ndan geliyor. Rabia, Arapça'da 4'üncü anlamını taşıyor. 


Yaygın şekilde kullanılması

Özellikle Türkiye'deki sosyal medya kullanıcıları, Rabiatü'l Adeviyye meydanındaki göstericilerin bu işaretinden esinlenerek, sarı zemin üzerine siyah renkte, bir elin dört parmağını simgeleyen sembolü ortaya çıkardılar. Bu sembolün sosyal medyada yayılmaya başlamasıyla birlikte birçok kişi de bu sembolü içeren tişörtler ve pankartlar ile gösterilere katılmaya başladı.

R4BIA işaretinin, İslam dünyasında zafer işaretinin yerine geçebileceği vurgulanıyor.


Bursa ’da konuşan ve Mısır’daki gelişmeleri  değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın aynaya bakacak yüzleri kalmadığını bildirerek, Mısırda adalet isteyen insanlara kurşun yağarken susan ve susarak onaylayanların, teşvik edenlerin vicdanlarıyla yüzleşemeyecek kadar kanın içine battıklarını söyledi. Mısır’da susanların yarın sıra kendilerine geldiğinde konuşamayacaklarını da vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Bugün Mısır’da oynanan oyunu yarın çıkacaklar başka bir İslam ülkesinde oynayacaklar. Bugün Mısır’da sergilenen vahşeti yarın belki de başka ülkede sergileyecekler. Belki başka ülkeyi belki Türkiye’yi karıştırmak isteyecekler. Çünkü bu bölgede  güçlü  bir Türkiye istemiyorlar” dedi. 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile birlikte Kentsel Dönüşüm törenine katılmak üzere helikopterle Bursa’ya geldi. Afet Koordinasyon Merkezi’ne inen Başbakan Erdoğan’ı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve diğer yetkililer karşıladı. Başbakan Erdoğan, daha sonra Başbakanlık otobüsü ile töreninin yapılacağı Mevlana Mahallesi’ne geldi. 


Burada düzenlenen törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 14 yıl önce Gölcük merkezli depremi hatırlatarak, bu depremlerin ibretlik dersler verdiğini söyledi. Büyük depremlerden ders alarak, Türkiye’yi afetlere hazırlıklı hale getirmek için iktidar olarak büyük mücadele verdiklerini, Bingöl ve Van depremlerinde başarılı operasyon gerçekleştirdiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, “Vatandaşların yaralarını sardık, ihtiyaçlarını karşıladık. O dönemde vali olan Münir Bey o süreci gece gündüz demeden sürdürdü. O gayretinin mükafatı olarak kendisini Bursa’mıza tayin ettik” dedi. 



BAŞBAKAN’DAN RABİA İŞARETİ 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, darbe karşıtı gösterilerin sembolü olan, dört parmakla “rabia” işareti yaptı. Başbakan Erdoğan, Mısır ile ilgili değerlendirmeleri sırasında, gerek Kahire’de gerek dünyanın dört bir yanında darbe karşıtlarının simgesi haline gelen “rabia” işareti yaptı. 


Erdoğan’ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla bu işareti yapması üzerine, törene katılan vatandaşlar da üzerinde “rabia” simgesi bulunan dövizleri kaldırarak destek verdi. 


“Rabia” işareti, Mursi yandaşlarının toplandığı Rabiatul Adeviye Meydanı’ndan geliyor. Rabia, Arapça’da 4′üncü anlamını taşıyor. 


Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişinin sembolü oldu. Katliamdan bir kaç saat önce Rabiatul Adeviyye Meydanı'nı dolduran onbinlerce kişi elleriyle "dört" işareti yaparak mesajlarını dünyaya duyurmaya çalışıtı. 


Mısır'da darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı tüm dünya tarafından yakından takip edildi. Meydanı dolduran yüzbinlerce kişinin yaklaşık iki ay süren direnişi sayesinde Tahrir Meydanı kadar ünlenen Rabiatul Adeviyye Meydanı son yılların en büyük sivil katliamından birine şahitlik etti. Sayıları hala tam olarak tespit edilemeyen yüzlerce kişiye mezar olan meydanın pek bilinmeyen bir yönü daha ortaya çıkıyor. 


MEYDANIN ADI NEREDEN GELİYOR? 


Meydanın ismi, Rabiatul Adeviyye adında dindar Müslüman bir kadından esinlenerek konulmuş ve Adeviyye ailenin dördüncü çocuğu olması nedeniyle isminin başına Rabiatul konmuş. 


Rabiatul Adeviyye hayatı boyunca verdiği özgürlük mücadelesiyle anılıyor. Gösterilerle birlikte bu ismin taşıdığı anlam Mısırlılar arasında yeni bir sembolün doğmasına neden oldu. Tahrir Meydanı'nda bulunanların zafer işareti yaptığı dönemde Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndakiler ismin anlamına atıf yapmak ve Tahrir'deki darbe taraftarı göstericilerden ayrışmak için elleriyle dört işareti yapmaya başladılar. İşaret her geçen gün gösterilerin yapıldığı meydanlarda ve Mısır genelinde yaygınlaştı ve bilinen zafer işareti kadar çok kullanılmaya başlandı.