Tarihi okulun bahçesinde buluşan mezunlar, okul bahçesinin girişinde yoklama defterine isimlerini yazdırarak, geçmiş okul günlerini günümüze taşıdı.
Avanos’un en eski ortaokulunun mezunları, okullarının tekrar kullanılabilir hale getirilmesi amacıyla düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.
Avanos’un 72 yıllık en eski okulundan mezun olanlar, okullarını tekrar faal bir şekilde görmek istediklerini dile getirdiler.
1945 yılından kapandığı 2004 yılına kadar geçen sürede okulun pek çok mezun verdiğini değinilerek, mezunları içinden milletvekili, belediye başkanları, hukukçular, öğretmenler başta olmak üzere çok sayıda insanın yetişmesine vesile olduğu vurgulandı.
Okula ilk atanan öğretmenlerden İhsan Köktürk, Mehmet Gündüz’de öğrencileri ile birlikte etkinlikte yer aldı.
En eski mezunlardan İsmet Güven, İsmet İnönü’nün 1942 yılında Avanos’u ziyareti ile okulun yaptırılma kararının Avanoslu kadınların talebi doğrultusunda olduğunu şu sözlerle anlattı;
Güven, “Arapsun, şimdiki adıyla Gülşehir’den Avanos’a geleceği haber alınan İsmet paşa için hazırlıklar yapılır. Gülşehir ve köylerinden gelirken çok fazla ilgi görmez, iş ve aş isterler. Ama çiftçi damlarına geldiklerinde bir grup Avanoslu kadın onları beklerler, ayran ikram ederler, sene 1942. Paşa sorar bir isteğiniz var mı? – Kadınlar bir ortaokul istiyoruz deyince paşa şaşırır. Herkes iş, aş istiyoruz derken Anadolu kadını okul istiyor der. Okulun yapılmasına karar verilir. Eli kazma – kürek tutan her Avanoslu üç gün okulun yapılmasında çalışır. İki kişi devletten bir kişi Avanos’tan olmak üzere eli iş tutan her Avanoslu bu okulun yapımında çalıştı. Bu okul Avanos’un el emeğidir dedi. İsmet paşa için Avanoslu kadınlar tarafından üzerinde paşanın resmi olan iki halı dokunmuştur. Bunlardan birisi belediyede başkanın odasında bulunmaktadır. Diğerinin paşa tarafından vakfa bağışlandığı söyleniyor” ifadeleri kullandı.
Avanos Belediye Başkanı İsmet İnce yaptığı konuşmada, 1947 yılında tamamlanan Avanos ortaokulu 1994 yılına kadar hizmete devam etmiştir. Avanos Lisesinin Eylül 1994 tarihinde yeni binasına taşınmasıyla boşalan bina halen boş olarak durmaktadır. Okul tarihi bir bina olduğu için tescil edilmiştir. Bu nedenle çeşitli hukuki nedenlerden dolayı üzerinde işlem yapılamamakta iken belediye olarak tescilin kaldırılması yönünde başvuru yaptık. Süreç ve devletin yetkili kurumları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Okulun adliye binası olarak kullanılmasına ilişkin projemize olumlu bakılıyor. Tarihi değeri ve yüzlerce öğrencinin anıları olan binanın korunarak daha yararlı bir alanda kullanılması tüm Avanosluların ortak dileğidir dedi.