Türkiye'nin peri bacaları ve balon turları ile ünlü önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'daki 40 yıldır boş duran 200 yıllık tarihi Topakoğlu Konağı, restorasyonu tamamlanınca belediye hizmet binası olacak.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı tarihi konakları ile ünlü Mustafapaşa beldesindeki Topakoğlu Konağı'nın yaklaşık 4 yıl önce başlayan restorasyon çalışmalarına hız verildi.

Mustafapaşa Belediye Başkanı Levet Ak’ın verdiği bilgiye göre 3 ana bloktan oluşan ve 1800'lü yıllara ait olan konak, koruma amaçlı imar planı çalışmaları çerçevesinde restorasyonu tamamlandıktan sonra belediye hizmet binası olarak hizmet verecek.

Binanın içinde kütüphane, sosyal faaliyet alanları ve tarihi değerlerin bulunacağı küçük müzeler yer alacak. Restorasyon sırasında konağın iç kısmındaki duvar resimleri ve süslemelere zarar verilmeyecek ve restorasyon, konağın aslına zarar verilmeden sürdürülecek.

Konağın restorasyonu, Mustafapaşa Belediyesi, beldede eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu ve Tarihi Kentler Birliği tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarının bu yıl tamamlanması planlanıyor.

Yaklaşık 100 bin liralık proje kapsamında sürdürülen restorasyon çalışmaları sonucunda, 15 odadan oluşan tarihi yapı, bünyesinde belediye birimlerinin yanı sıra kütüphane ve küçük müzeler gibi kültürel mekanları da barındıracak.