Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, 15 Mayıs 2014 tarihinden sonra ölen murislerin yasal mirasçılarına 11 Ocak 2016 tarihinden itibaren tebligatların gönderilmeye başlanacağını ve tarımsal arazilerinde mülkiyet devrinin yapılmasının isteneceğini bildirdi.

Yılmaz, "Mirasa konu tarımsal arazilerde mülkiyeti devir işlemlerinin murisin ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde tamamlanması gerekmektedir. Nevşehir'de murislerin ölümünden itibaren bir yıl içinde tarımsal arazilerinin mülkiyet devrini kanun hükümlerine göre yapmayan yasal mirasçılara, 5403 sayılı kanunun 8/Ç maddesine istinaden tebliğ tarihinden itibaren üç ay ek süre verilecektir. Bu süre içinde mirasçılar aşağıda belirtilen maddeler kapsamında mülkiyet devrini gerçekleştirebilirler. Bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devri, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 üncü ve devamı maddelerine göre noter senedi ile kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına devrini, Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları Limited şirkete devri, Mirasa konu tarımsal arazilerin tamamının mülkiyetini aynı anda üçüncü kişilere devri.

Mirasçılara tanınan üç aylık ek süre sonunda mirasçılar tarafından mülkiyet devrinin tamamlanmaması durumunda Bakanlığımız ilgili Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde; arazilerin istemde bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla teklifi veren istekli mirasçıya devrine, aksi halde üçüncü kişilere satılması için resen dava açabilme yetkisine sahiptir. Mirasçılar tarafından tarım arazilerinin paylaşımına ilişkin açılmış hâlihazırda görülmekte olan bir dava olması durumunda, dava ile ilgili resmi belgelerin Bakanlığımız İl Müdürlüklerine ibrazı gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak Bakanlığımız İl ve İlçe Müdürlüklerinden ayrıntılı bilgi alınabilir" dedi.