Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, "paralel yapı"nın telefon dinlemeleriyle ilgili olarak, "Bu büyük bir skandal, yani bir dosya bulmuşlar o dosyaya dinlemek istedikleri herkesin adını koymuşlar" dedi.

Cömert, yaptığı açıklamada, "paralel yapı"nın telefon dinlemeleri kapsamında binlerce kişinin telefonunun dinlendiğini belirtti.

Binlerce kişinin dinlendiğine işaret eden Cömert, "Bu dosya kapsamında yaklaşık 7 bin kişiyi dinlemişler. Bu 7 bin kişinin yaklaşık 3 binini açıkladık. Muhtemelen devamı da gelecek" dedi.

MEMUR-SEN BAŞKANI GÜNDOĞDU

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise yaptığı açıklamada, dinlemeyi gerçekleştirenler hakkında işlem yapılması için yargıya başvuracaklarını belirtti.

Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Hukuk adına işlem yapılması için' diyeceğim ama hangi hukuk adına da sorusuna cevap bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bunun İstanbul'da bir savcı marifetiyle olduğu anlaşılıyor. Verilen kaç savcı var Türkiye'de bu ve buna benzer işler yapan, ne zaman başladı, nerede sona erecek. Yargı görevine bu çirkinlikleri yapmayı sığdıranlar, nasıl olsa bir örgüt ismi uydururlardı herhalde. İsim dahil önce yapanlar, sonra ne için, sonra Türkiye'nin kaç yerinde, böyle kaç savcı var, kaç tane böyle paralel yaklaşım var. Bütün bunların ortaya çıkarılması lazım."

PROF. DR. SANCAR, ŞARKICI ŞENTÜRK VE YAZAR YALSIZUÇANLAR

Adı dinlenen kişiler arasında yer alan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar da dinlemelerin kapsamlı bir planın kilit olayı olduğunu belirterek, "Paralel yapı, devlet veya devlet içinde bir gücün ülkede belli bir proje çerçevesinde bir faaliyet yürüttüğünün açık işaretidir. Bu sadece bir dinleme olayı değildir. Dinleme üzerinden kapsamlı bir planın adım adım yürütülmesidir" diye konuştu.

Şarkıcı Metin Şentürk ise "Belki şarkı dinlemek istemişlerdir" dedi. Sanatçı kimliğinden dolayı birçok kişiyle konuştuğunu, dinlendiğini de tahmin ettiğini anlatan Şentürk, "Dinlemeleri çok önemli bulmuyorum. Çünkü kendimden eminim. Ama bir kişinin telefonunun dinlenmesi çirkin bir şey. Ama yapacak bir şey yok. Bu ülkede maalesef bazı şeyleri mecburen kanıksıyoruz" diye konuştu.

Yazar Sadık Yalsızuçanlar da dinlemelerle ilgili daha önce de haberlerin yayınladığına dikkati çekerek, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.

TÜRK TELEKOM GENEL MÜDÜR DANIŞMANI YÜKSEKTEPE

"Paralel yapı" tarafından telefonu dinlenenler arasında yer alan Türk Telekom Genel Müdür Danışmanı ve eski AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksektepe ise anlık dinlendiğini, ortam dinlemesi ve fiziki takip de dahil takip edildiğini belirterek, "Eğer birilerine çamur atmak niyetindeyseler, bunun için illa da suç işlemenize gerek yok. Dolayısıyla her türlü kumpası kurabilecek bir zihniyet, yapıyla karşı karşıyayız" dedi.

İHH YÖNETİM KURULU ÜYESİ SÖNMEZ

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Kurulu Başkanı Avukat Gülden Sönmez de "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına ilişkin, "Her kim devletin araçlarını, imkanlarını ve yetkilerini kullanarak hangi görüşte olursa olsun, kişi ve kuruluşlar hakkında böyle bir hukuksuzluğa yeltenmişse mutlaka ve mutlaka cezalandırılmalı" dedi.

GAZETECİ İSMAİL KÜÇÜKKAYA

Gazeteci İsmail Küçükkaya da "Telefonlarımın dinlendiğine hiçbir şekilde şaşırmadım. Ama üzüldüm, tepkiliyim. Olup bitenleri bir kişisel bir mesele gibi algılamıyorum. Olayı devlet meselesi gibi görüyorum. Dinlemelerin yasal olup olmadığından emin değilim ama hukuki olmadığından adım kadar eminim" diye konuştu.

MAZLUM-DER GENEL BAŞKANI ÜNSAL

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, ise "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına ilişkin, "İnsanların özel telefonları dinlenmişse bu Anayasa'ya göre suç. Bunu yapanlar Müslüman ise İslam'a ve Kur-an'ın temel düşüncelerine aykırı bir davranış. Bir insanlık suçu" şeklinde konuştu.

GAZETECİ YAŞAR TAŞKIN KOÇ

Gazeteci Yaşar Taşkın Koç da Türkiye'de insanların yıllardır dinlenildiklerini, takip edildiklerini düşündüklerini söyledi. Koç, "Türkiye'de gazetecilik yapınca özellikle de gençken diyorsunuz 'devlet dinlemiştir', biraz daha orta yaşlarda 'derin devlet' diye bir şeyle karşılaşıyorsunuz. Bugün de 'paralel devlet' diye bir şey çıkmış dinlemiş" dedi.

DÜNYA EHL-İ BEYT VAKFI BAŞKANI ALTUN

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ise dinlemelerin, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşul, tuzak ve oyunların çok açık belirtisi olduğunu söyledi.

Dinlemeleri, "suyun yüzüne çıkan görüntüsü" olarak nitelendiren Altun, "Gafiller hedeflerine ulaşamadan suçüstü yakalanmışlardır. Türkiye'ye geçmiş olsun, bunun peşini bırakmayacağız çünkü bu dinlemeler darbelerden daha tehlikeli" dedi.

MERVE KAVAKÇI İSLAM

Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen ancak TBMM'de yemin ettirilmeyen Merve Kavakçı İslam da "Telefonlarımın dinlenilmesi benim için yeni bir gelişme değil" dedi.

Bu durumun, başörtülü milletvekili seçildiği ilk dönemden beri geçerli olduğunu kaydeden Kavakçı, "Hüsamettin Özkan iyi bilir, o günlerde beni nasıl dinlediklerini. Türkiye yeni tanışıyor bu durumla. Dinimizin mahremiyete verdiği önem, Peygamber efendimizin mahremiyetin korunmasıyla alakalı titizliği göz önüne alınınca, dinleme dinin neresine düşüyor, bunu sormak lazım yapanlara" ifadelerini kullandı.

GAZETECİ NİHAL BENGİSU KARACA  

Gazeteci-yazar Nihal Bengisu Karaca ise "Liste, Selam terör örgütü diye bir şey icat edildiğini, 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları başarıya ulaşsaydı, tutuklanacak kişiler olduğu söylentilerini de akla getiriyor" dedi.

Karaca, 7 bin kişiyi bulan bir telefon dinlemesinin korkunç bir rakam olduğunu dile getirdi.

Haberlere göre, her kesimden insanın dinlenildiğine dikkati çeken Karaca, şu ifadeleri kullandı:

"Bazı gazeteci ve yazarlar dışında, kamuoyu tanımasa bile İslami görüşü ağır basan kişilerin mensup olduğu sivil toplum kuruluşlarının, toplulukların liderleri var. Hatta benim en tuhafıma giden o derneklerde, vakıflarda görev yapan ara elemanlar bile var. Hiçbir terör faaliyetine karışma ihtimali bulunmayan binlerce kişi var. Liste, Selam terör örgütü diye bir şey icat edildiğini, 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları başarıya ulaşsaydı, tutuklanacak kişiler olduğu söylentilerini de akla getiriyor. Devletin kurumlarının, kamuya borçlu oldukları ödevleri vardır; güveni düzeni huzuru korumak gibi. Ama bu yetkiler halka karşı paranoyak davranma yetkisi vermez o kuruma."

GAZETECİ FUAT KOZLUKLU 

Gazeteci ve sunucu Fuat Kozluklu, "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına ilişkin, "Dinlemeyle ruhsal cinayet işliyorlar. Türkiye acınası, kaygı verici, tehlikeli ve ucube gibi yapılarla karşı karşıya. Herkes bunu görmeli. Demokrat ve yurtsever olduğunu söyleyen herkes, asıl şimdi 'tehlikenin farkında mısınız' diye haykırmalı" dedi.

THY GENEL MÜDÜRÜ TEMEL KOTİL

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına ilişkin soru üzerine, isminin telefonları dinlenilenler arasında yer aldığını gazetelerden öğrendiğini söyledi.

Temel Kotil, "10 yıldan beri genel müdürlük yapıyorum. Biliyorsunuz, her şeyimiz şeffaf. Üzüldüm tabii ki. Bakalım, neyin nesidir anlarız" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Savcılıktan dinlemeyle ilgili herhangi bir bilgi size geldi mi?" sorusuna Kotil, "Yok, herhangi bir şey gelmedi. Ben de gazetede gördüm. Hayırlısı, üzüldüm. Onu söyleyeyim" cevabını verdi.