Temel atma  törenine NTSO Başkanı Arif Parmaksız ın özel davetlileri olarak Nevşehir den de çok sayıda basın mensubunun katılması bekleniyor...
                                                      T.C.
                           GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
                                Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği


                                      BASIN AÇIKLAMASI

HALKALI GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ YENİ TESİSLERİ’NİN ( LOJİSTİK MERKEZİ ) TEMELİ 17 EYLÜL 2013 SALI GÜNÜ 
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI HAYATİ YAZICI TARAFINDAN ATILACAK

Ülkemizden Avrupa ülkelerine kara ve demiryolu ile taşınan eşyanın büyük bölümünün gümrük işlemleri Halkalı Gümrük Müdürlüğünden gerçekleştirilmektedir. 2011 yılında; 135 milyar dolarlık toplam ihracatımızın 21 milyar doları, 241 milyar dolarlık toplam ithalatımızın 19 milyar doları, 2012 yılında; 152 milyar dolarlık toplam ihracatımızın 21 milyar doları, 237 milyar dolarlık toplam ithalatımızın 17 milyar doları Halkalı Gümrük Müdürlüğünden gerçekleştirilmiştir. Dış ticaret rakamları da göstermektedir ki, ülkemiz toplam dış ticaretinin %10 undan fazlası Halkalı Gümrüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. 
Halkalı Gümrük Müdürlüğünün şehir içinde kalması nedeniyle şehir trafiği bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Buraya gelen ve giden TIR’ların gümrük sahasına giriş ve çıkışlarında fiziki koşullar ve gümrük sahasının yetersizliğinden kaynaklanan olumsuzlukların yanı sıra bu taşıtların şehir trafiğine çıkış saatlerine ilişkin taşıyıcı firmalarla ilgili şikâyetlere neden olmaktadır. 
Bu olumsuzlukların bertaraf edilebilmesi ve artan ithalat-ihracat işlemlerinin daha hızlı ve kaliteli gümrük hizmet sunumu ile sağlanabilmesi amacıyla Halkalı Gümrük Müdürlüğünün İstanbul dışında uygun bir güzergâh üzerine taşınması ihtiyacı doğmuştur.
Bu doğrultuda, modern bir gümrük tesisi inşa edilmek üzere Büyükçekmece ilçesi Muratbey mahallesi E-80 karayolu üzerinde Çatalca yol ayrımında bulunan 217 dönümlük arazi Bakanlığımıza tahsis edilmiş ve gümrük tesisi inşasının Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilmesi amacıyla Bakanlığımız ile TOBB arasında 17/05/2012 tarihinde protokol imzalanmıştır.
Halkalı Gümrük Müdürlüğü’ nün Bakanlığımıza tahsisi yapılan arazinin yer aldığı Büyükçekmece’ye taşınması ile hizmet kalitesinin artırılması, ülkemizin imajının olumlu yönde değişmesi, gümrük kontrollerinde etkinliğin artırılması ve yasal ticaretin kolaylaştırılması dolayısıyla, dış ticaretimizin olumlu yönde gelişmesi öngörülmektedir.
Diğer taraftan, Halkalı’ya demiryolu ile gelecek eşyaya gümrük hizmeti vermek üzere 25.1.2013 tarihli 28539 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2013/4222 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Halkalı Gar Gümrük Müdürlüğü kurularak Halkalı Gümrük Müdürlüğünün taşınması sonrası demiryolu ile gelen eşyaya verilecek gümrük hizmetlerinin devamlılığı sağlanmış olacaktır.
Bu çerçevede Halkalı Gümrük Müdürlüğü, yeni yerinde 217 dönüm arazide inşa edilerek yeniden  yapılandırılacaktır. Türkiye’nin işlem hacmi en büyük gümrüklerinden biri olan Halkalı Gümrüğü 60.000m2’si kapalı alan olmak üzere toplam 217 dönüm arazide yeniden inşa edilecek. 17 Eylül 2013 Salı günü temelini atacağımız Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün Yeni Tesislerini 1 yıl içinde tamamlayarak hizmete sokacağız. Yeniden yapılandırılıp hizmete sokulacak olan Gümrük Kapısı için bütçeden hiçbir kaynak ayrılmamıştır. Yap-İşlet-Devret modeli ile yenilenecek olan Gümrük Kapısı işlevsel bir yapıya kavuşturulup, hizmet alan ve hizmet sunanların ihtiyaçları etkin biçimde karşılayacaktır.
Halkalı Gümrük İdaresinin, yeniden yapılandırılacak gümrük tesislerine taşınması ile de bütün ithalat ve ihracat gümrük hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik üs haline gelecektir. Mevcut Halkalı Gümrük Müdürlüğünün yeni yerinde yapımı tamamlandıktan sonra buraya taşınması ile de İstanbul trafiğinde de büyük rahatlama olacaktır. 
Yeniden yapılacak Gümrük Kompleksi içerisinde İdari  ve Ticari Binalar, Geçici Depolama alanları, Tasfiyelik Eşya ve Kaçak Eşya Ambarları, Soğuk Hava Deposu yer alacaktır.

                                                                                                    Hayati YAZICI
Gümrük ve Ticaret Bakanı

HALKALI GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİ NOTU
Halkalı Gümrük Müdürlüğü, 1983 yılında Sirkeci Gümrük Müdürlüğü’nün Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletme Müdürlüğü’ne hizmet vermesi için Halkalı ’ya taşınması sonucu kurulan bir gümrük idaresi olup, önce Halkalı Giriş Gümrük Müdürlüğü olarak faaliyete başlamış 2000 yılında Halkalı Çıkış Gümrük Müdürlüğü ile 2006 yılında Halkalı Tekstil İhtisas Gümrük Müdürlüğü ile birleştirilerek faaliyetine devam etmiştir.  Şu an, 29/11/2011 tarihli ve 2011/2474 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı bulunan Gümrük Müdürlüğü, TCDD İşletme Müdürlüğü mülkiyetindeki toplam 150 dönüm gümrüklü sahada hizmet vermektedir.
Gümrük İdaresinin Dış ticaret hacmi, tahsil edilen vergiler ve işlemi yapılan beyannamelere ilişkin tablolar aşağıdadır (2013 verileri ilk 8 ayı kapsamaktadır):