Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, Nevşehir ve Niğde illerinde patates üreticilerinin elinde 600 bin ton patatesin kaldığını söyledi. 

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Altınışık patatesin ellerinde kalmasının sebebini ihracat yapılamamasına bağladı.
Nevşehir ve Niğde'nin Türkiye’nin patates ambarı olduğunu anlatan Altınışık, şöyle konuştu:

"Neredeyse Türkiye’nin yüzde 40’nın ihtiyacını karşılayan iki büyük iliz. Ama bu üretimle Niğde ve Nevşehir’de bizim yapmış olduğumuz araştırmalara göre bir milyon 200 bin ton patates üretildi. Ama bu sene 500 bin ila 600 bin ton patatesin çiftçinin elinde olduğunu biliyoruz. Fiyatta geçen yıl biliyorsunuz diğer ihracat olan ülkeler Suriye, İran, Irak ve Rusya’ya gittiği için patates güzel para etmişti. Şuan biliyorsunuz dışarıya patates gitmediği için Türkiye’de patates tüketimi fazlalaştı ama devletimiz biz milletvekillerimiz ile de görüşüyoruz buna nasıl çözüm bulabiliriz diye. Milletvekillerimizin haberi var. Biz Ziraat Odası olarak raporumuzu yaptık.” 

Nevşehir ve Niğde çiftçilerinin elinde 500 bin ila 600 bin ton patatesin kaldığını ve bunların çürümeye başlayacak olmasından dolayı çiftçilerin telaşlı olduğunu kaydeden Altınışık, şunları kaydetti:

“Patatesin elde kalmasının nedeni az önce bahsettiğim gibi dışarıya ihracat edilmemesinden dolayı çiftçinin elinde kaldı. Çiftçi şuan zor durumda ve borcunu ödeyemiyor. Ama hükümetimizin buna bir çare bulacağına inanıyoruz. Şuan çiftçimizin elinde 500 bin ila 600 bin ton patates var. Biliyorsunuz Şubat ayı ve Mart ayından sonra çürümeye başlar. Çiftçi telaşlı. Nasıl telaşlı elindeki patates çürümeye başladığı zaman para etmiyor. Şuan patatesin satılan fiyatı 25 kuruş ile 30 kuruş arasında değişiyor. Sadece Kayseri ve Sivas’ta üretilen patatesler 10 kuruş fazla satılıyor. Yani şuan çiftçi ile esnafın elinde bulunan patates 500 bin ila 600 bin ton arasındadır.”
Patatesin tamamının depolarda alıcı beklediğini vurgulayan Çiftçiler, "Ürünlerimizi satamadığımız için borçlarımızı da ödeyemedik. Çiftçimiz perişan ve zor durumda. Ayrıca patates sektöründe binlerce kişi istihdam ediliyor. Bu da istihdama büyük katkı sunuyor. Bu sektör bölgemizin olmazsa olmazıdır. Patates üretimi bölgemize ekonomik anlamda büyük bir girdi sağlıyor ancak yaşanan son gelişmelerden dolayı tonlarca patatesler çiftçinin elinde kaldı. Ürünlerin pazarlanması konusunda yetkililerden yardım bekliyoruz"diye konuştular.

Nevşehir'de Patates üreticisi ürettiği patatesleri hayvanlara veriyor. Türkiye´de bir ay önce pazarda kilosu 5 TLye kadar çıkan ve sofraların kralı olan patates şimdi 35 kuruştan alıcı bekliyor. 

Nevşehir'de Patates'in depolarda çillendiği ve para etmediği içinde hayvanlara yem olarak verildiği belirtildi.

Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Karapınar kasabasından bir çiftçi yaşadıkları mağduriyeti www.fibhaber.com'a yolladığı mesajında şöyle dile getiriyor;


Yetkililere sesleniyoruz kahvede içecek cay paramız yok depolarda patates çok hep çilleniyor  ve bu durumda bizde artık hayvanlara veriyoruz. Allah rızası için yetkililerden yardım bekliyoruz ve patates pahalı olunca hemen habere çıkıyor. Şimdi ise cikmiyor ne olacak bu cifçinin hali ? Özellikle Nevşehir Milletvekillerimden yardımlarını bekliyoruz Karapinar Kasabasından saygilar...


İşte Bir ay önce cep yakan patates, şimdi hayvan yemi oldu; Nevşehir- Karapınar