12-15 Mayıs tarihleri arasında Simferopol, Yalta, Alupka, Sivastapol, Balaklava ve Bahçesaray kentleri görüldü.

TKB heyeti, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Kırımoğlu ve beraberindeki heyet tarafından Simferopol’de karşılandı. Birlikte yenen öğle yemeğinde kardeşlik ve birliktelik mesajları verildi.

İnceleme gezisinin son günü Kırım Hanlığı’nın başkenti olan Bahçesaray’a gidildi. Kırım Hanlığı döneminde Giray Hanedanlığı tarafından yapılan Hansaray’da han türbeleri, harem, Han Cami ve Göz Yaşı Çeşmesi bulunuyor. Tarihte birçok kez tahrip edilen ve yakılan Han Cami ise geçtiğimiz yıllarda Türkiye Cumhuriyeti tarafından restore edilerek ibadete açılmış. Hansaray’ın yanı sıra Zincirli Medrese/İsmail Bey Gaspıralı Müzesi ve türbesi de incelendi.

Kırım Tatar Milli Meclisi temsilcileri TKB heyetini son gün de yalnız bırakmadı ve iki heyetin temsilcileri bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya TKB Başkanı Dr. Asım Güzelbey, TKB Genel Sekreteri Sezer Cihan, TKB Encümen üyeleri, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Refat Çubarov, TİKA Program Koordinatörü Hacı Bayram Polat ve Kırım Haber Ajansı Genel Koordinatörü İsmet Yüksel katıldı. TKB yetkilileri, kültürel ve doğal mirasın korunmasındaki bilgi ve tecrübelerini paylaşma sözü verdi.

 

Dört gün süren Kırım seyahatinde, Simferopol’deki Kebir Camisi, İsmail Bey Gaspralı heykeli, Lenin heykeli, Puşkin heykeli, Yalta’daki Yalta Tatar Camisi, yerel ürünlerin olduğu sabit pazar, Yalta limanı, Livadiye Sarayı, Alupka’daki Vorontsovski Sarayı, Foros Kilisesi, Sivastapol’daki Diarama Müzesi, Panaroma Müzesi, Kırım savaşında hayatını kaybeden askerlerin anısına yaptırılan Türk Şehitliği ve Balaklava’daki Denizaltı müzesi incelendi; VİP Turizm rehberleri ile yerel rehberler tarafından detaylı bilgiler verildi.

 

Türkiye Cumhuriyeti tarafından yaptırılan ve bakımı üstlenilen Türk Şehitliği ziyareti sırasında ise TKB heyeti saygı duruşunda bulundu ve şehitliğe çelenk bıraktı.

Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız,Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil,Nar Belediye Başkanı Ali ERdoğmuş,Gülşehir Belediye Başkanı Mustafa Mustafa Dursun ve Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak  Tarihi Kentler Birliğine üye 250 Belediye Başkanı ile birlikte gittiği Ata toprağı Kırım Özerk Cumhuriyeti ziyaretinden döndü.

Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Kırım Türkleri Lideri ve Kırım Tatar Meclisi Başkanı Mustafa Cemiloğlu ile görüştü. Kendisine Ürgüp'lülerin selamını iletti ve Cemiloğlu'nun da selamını Ürgüp'lülere getirdi.

Yıldız, Kırım Tatar Türklerinin bugünkü durumları hakkında Cemiloğlu'ndan bilgi aldı. Başından büyük sıkıntılar geçen Cemiloğlu'nun anılarını paylaştı.

Ardından Kırım'da yapılan Kırım Türk Şehitliğini diğer Belediye Başkanları ile ziyaret etti ve anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirdi ve Kur'an-ı Kerim'den bir aşr okuyarak diğer Belediye Başkanları ile birlikte duygulu anlar yaşandı.