Ürgüp’te yapımı süren konutların dış cepheleri yörede bulunan "volkanik tüf doğal taş" ile kaplanıyor. 

Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin tarihi dokusunun bozulmaması için Ürgüp’te 3-4 kattan yüksek yapılaşmaya izin vermediklerini söyledi.

Doğal mirasın ve eşsiz güzellikteki manzaranın korunması açısından bu kurala büyük önem verdiklerini vurgulayan Yıldız, "Bölgede farklı renklerde binalara da izin vermiyoruz. Planlama her türlü yatırımın olmazsa olmazı" dedi.

Yıldız, Kültür ve Turizm Bölgesi, Göreme Milli Park Alanı ile doğal ve kentsel sit alanları koruma statülerine tabii olan Ürgüp’te TOKİ tarafından 2 etapta yaptırılan 923 konutluk projenin Türkiye’de 3 yerde uygulandığını vurguladı.
Ürgüp TOKİ projesinde birinci etapta 518 konut ile birlikte ticaret merkezi ve cami inşa edileceğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:
"İkinci etap da 405 konuttan oluşacak, 2 farklı yüklenici firma tarafından yapılacak. Çalışmalar sonucunda 674’ü 75 metrekare 2+1 ve 249’u 106 metrekare 3+1 büyüklüğünde konut inşa edilmiş olacak. Ürgüp TOKİ Projesi Kapadokya Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi kapsamında yapılan ilk proje olacak. Binalar yöre mimarisine uygun şekilde inşa edildiği için ayrı bir önem taşıyor."