Eski bir tekniğin basit bir adaptasyonuyla bahçelerinizi %100 verimli sulamak mümkün. Suyumuzu ziyan etmeden ve buharlaştırmadan bitkilerimize ulaştırmak kulağa çok hoş geliyor. Kökleri 4000 yıl önce Afrika'ya dayandığı düşünülen bu sulama metodunu günümüzde de kullanmamak için hiç bir neden yok.

Toprak pişirme ile elde edilen her türlü kap-kacak, çanak-çömlek ile bu sistemi geliştirebilirsiniz. Sistem mantığı toprak kapların gözenekli doğasına dayanıyor. Su kap dışındaki su yoğunluğunun az olduğu hallerde ozmotik basınç sayesinde gözeneklerden dışarı doğru hareket ediyor.Suya ihtiyacı olan bitkiler de kökleri vasıtasıyla su olan bölgeye yöneliyor.
Testi ve çömleğimizin dışının cilalanmamış, perdahsız veya sırsız olması suyun toprağa verimli ulaşabilmesi için önemli bir nokta. Bu sayede sulama aracımız olan pişmiş toprak kabımızın gözenekli yapısının doğasını bozmamış oluyoruz.

Kabımızın ağız kısmını biraz toprak dışında tutuyoruz ki su takviyesi yaptığımız sırada kabın içine de toprak düşürmeyelim. Kabın ağzını da güzel bir şekilde uygun bir parçayla kapatalım. Sıkı ve kapağın kendiliğinden düşmeyeceği bir çözüm bulursak suyun buharlaşmasını ve kirlenmesini %100 önlemiş oluruz.

Toprak kap sulama sistemiyle bitkilerinizi susuz bırakmadan mevcut sulamanıza göre %50-70 arasında tüketimden tasarruf edebiliyorsunuz. Fidelerinizi veya tohumlarınızı kabınızın ağzından 45 cm uzağa dikin. Su yavaşça kabın içindeki gözeneklerden toprağa sızacak ve bunu fark eden bitki kökleri de testinin etrafını saracak şekilde gelişecektir. Bitkiler neredeyse toprağa sızan bütün suyu emecektir. Toprak altında su buharlaşma imkanı da bulamadığından permakültürde esas kabul edilen çifte verim prensibini de sağlamış oluyoruz.

Kaplarımızı düzenli bir şekilde suyu taşıma yoluyla beslersek veya pasif bir yöntemle doğal olarak işleyen bir sistem kurabilirsek sabit çalışan bir sulama sistemine de kavuşmuş oluruz.
Toprak kaplar basit bir fiziki olay sayesinde bize topraktaki su doygunluğunu dengede tutabilmemizi sağlayan mükemmel bir fikir veriyor.







 

Kaynak: Avanos Gazetesi