TBMM Genel Kurulu'nda, darbelere dayanak oluşturduğu öne sürülen, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştiren yasa maddesi kabul edildi.

TSK İç Hizmet Kanunu'nda da değişiklik içeren "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sürüyor.

Tasarının en dikkat çeken bölümü olan TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde değişiklik öngören düzenleme Genel Kurul'dan geçti.

"Silahlı kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" ifadesi, "Silahlı kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, TBMM kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır" şeklinde değiştirildi. 

ASKERLİĞİN TANIMI DA DEĞİŞTİ

Düzenlemede askerliğin tanımını yapan 2'inci maddede de değişiklik yapıldı

 "Askerlik Türk vatanını, istiklal ve cumhuriyetini korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir" ifadesi, ''Askerlik harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir'' şeklinde değiştirildi.

Değiştirilen diğer madde ise siyaset ve asker ilişkilerini düzenleyen 43'üncü madde.

Madde'nin "Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir" ifadesiyle başlayan ilk cümlesi, "TSK mensupları siyasi faaliyette bulunamaz" şeklinde yeniden yazıldı.

SÖZLEŞMELİ ERLERE KAMUDA İSTİHDAM OLANAĞI

Sözleşmeli er ve erbaşlara önemli düzenlemeler getiren madde de kabul edildi.

Buna göre Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az 7 hizmet yılını doldurarak ayrılanlar, gerekli şartları taşımaları halinde kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına atanabilecek.