Yapılan anlaşma çerçevesinde, TSÜAB Tohum Sertifikasyon A.Ş yönetim kurulu üyesi Sayın Ökkeş Yıldırım ile Kapadokya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş (Kapadokya Teknopark A.Ş.) Genel Müdürü Doç. Dr. Metin Duyar arasında Ön Protokol imzalandı.

Taraflardan yapılan açıklamaya göre; 31/10/2006 tarihli ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanununun 15 inci maddesinde Tohumluk Sertifikasyon İşlemlerinde Yetki Devri yapılabileceği hükmüne dayanarak; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tohumluk Sertifikasyon İşlemlerinde Yetki Devri Yönetmeliği” çıkarılmış ve 13.01.2008 tarih ve 26755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu çerçevede; kanun ve yönetmelikte yer alan ön şarta uygun olarak 2010 yılında, TSÜAB bünyesinde “TSÜAB TOHUM SERTİFİKASYON ANONİM ŞİRKETİ kurulması ve bitki türlerinde sertifikasyon işlemleri için yetki devri alınmasına karar verilmiştir.

Kurulan Şirketin hedefi Öncelikle Bitki Sağlığı Analizleri yönüyle, sertifikasyon sürecinde en fazla sıkıntıların yaşandığı Patates ürününden başlayıp, bu uygulamada kazanılan tecrübe ve birikimlerle diğer ürün ve/veya ürün gruplarında da yetkilerin alınması olarak belirlenmiştir.

Teknopark bünyesinde yaklaşık 1400 m2 toplam alana sahip müstakil bir blokta kurulup tüm Türkiye tohum üreticileri ve Sanayicilerine hizmet verecek olan laboratuvarın hedefi; sertifikalı tohumluk üretmek için yapılan bitki sağlığı kontrollerinde alınacak her bir numunenin Nematoloji, Viroloji, Seroloji, Bakteriyoloji ve Moleküler Tanı birimlerinde bitkiye zararlı organizmalarla ilgili analizlerin araştırma ve geliştirme çalışmalarını ve ekim öncesi tarla kontrollerini yapmaktır. Bitkiye zararlı semptomların ekim öncesinde görülmesi ve bilinmesi ile iyi bir tarla kontrolü sağlanarak özellikle virüs sorununun en aza indirgenmesi hedeflenmektedir.

İmzalanan protokol;

  • Laboratuvar ve idari ofislerin kiralanması,
  • Kapadokya Teknoloji Transfer Ofisi tarafından proje hazırlama ve danışmanlık hizmeti verilmesi,
  • Laboratuvar analizleri için sera tahsisi,
  • 53 Dekarlık tarıma elverişli arazide tarla kontrollerinin yapılması başlıklarını kapsamaktadır.

09/11/2018 tarihinde imzalanan protokol sonrası bir açıklama yapan Kapadokya Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mazhar Bağlı; öncelikle "tohumluk patates" üreticilerimizin ihtiyacı olan bitki sağlığı analizlerine yönelik hizmet verecek bu laboratuvar ile; zaman kazanımı ve ekonomik açıdan ufuk açıcı gelişmeler ortaya çıkacağını belirterek; başta Bakanlığımız olmak üzere laboratuvarın Nevşehir’de kurulmasında çok önemli katkıları bulunan Vekilimiz Sayın Mustafa Açıkgöz’e, Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı Sayın İbrahim Salaş’a, TSÜAB başkanı Sayın Dr. Ahmet Yılmaz’a ve yönetim kurulu üyesi Sayın Ökkeş Yıldırım’a ve yönetim kuruluna teşekkürlerini iletmişlerdir.