Meclis, "böcek" komisyonu TÜBİTAK yetkilisi Uğur Saraç'ı dinledi. Saraç'ın verdiği bilgiler, dinleme ve izlemede sınır olmadığını ortaya koyarken milletvekilleri duydukları karşısında tedirgin oldu.

Mecliste Böcek Komisyonu na bilgi veren TÜBİTAK Kriptoloji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Uğur Saraç, gizli toplantıların dinleme riskine karşı yeraltında yapılmasını önerdi. Saraç, basit bir ampul lamba ile bile dinleme yapılabildiğinin altını çizdi.

Komisyona bilgi veren TÜBİTAK Kriptoloji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Uğur Saraç, bazı kurumların kendilerinden gizli toplantılarının güvenliğinin sağlanması için "Dinleme Odası" yapılmasını değerlendiklerini bunun maliyetini çok yüksek olduğunu belirlediklerini söyledi. Saraç gizli askeri gibi toplantıların nerelerde yapılması gerektiğini ise şöyle anlattı: "Özel, gizli askeri konularda toplantılar yapılacaksa bunları camsız yerlerde olması lazım. Mümkünse yer altına olması hem RF (Radyo Frekansı) işaretini engeller hem optik dinlemeyi engeller hem de akustik dinlemeyi önler. Toplantı yerleri yer altında olmalıdır." Saraç, basit bir ampul lamba ile bile dinleme yapılabildiğinin altını çizdi.

 

DİNLEMENİN TESPİTİ ÇOK ZOR

 Gel de tedirgin olma

AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan başkanlığında toplanan Haberleşme Özgürlüğüne ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti ve Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu TÜBİTAK Kriptoloji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Uğur Saraç'ı dinledi. Saraç dinleme ve izlemelerin; böcek diye tabir edilen cihazlarla, optik cihazlarla, sinyal hattı üzerinden yapılan izlemeler olmak üzere 3 ana usulle yapıldığını söyledi. Gelişen teknoloji sebebiyle böceklerin tespit edilmesinin çok zor olduğunun altını çizen Saraç, "Oldukça ileri noktaya geldi. Daha önce enerji ile ilgili ihtiyaçlarından dolayı büyük olmaları gerekirken, şimdi mercek ile tespit edilebilecek boyutlara ulaşan böcekler yapılıyor" dedi.

 

LAMBAYLA BİLE DİNLENİR

 

Optik böceklerin açık devre böcelder olduğunu dile getiren Saraç, bu cihazların çalışma usullerini ise şöyle anlattı: "Ortamdaki ışığı ve sesi alarak ışığa dönüştürürler ve uzağa iletirler. Bir ampul bu işi görür. Mikrofondan sesi alırlar ve ışık olarak bunu dışarı iletirler. Görünmeyen banda ışık olarak gönderirler. Lamba normal ısıtmasını yaparken görünmeyen bantta ortamdaki bilgileri uzağa iletebilir. Dışırıda da bu lazer ışığını alan verici vardır. Bunu alır."

 

CAM TİTREŞİMİ SİZİ ELE VERİR

 

TÜBİTAK yetkilisi Uğur Saraç'ın anlattıkları dinleme ve izlemelerde sınır olmadığını ortaya çıkardı. Camların bile bir dinleme aracı olduğunu ifade eden Saraç, "Bilinen böcek dinlemelerinden farklı olarak camdan bile dinleme yapılabilir. Cama gönderilen lazer ışını, camdaki ses dalgalarını toplayalarak alçıya iletir. Bunları önleyici cam filmleri bulunuyor. Bu filmleri cama yapıştırarak ciddi zayıflamalar sağlıyor. Aynı şekilde camlara ekstra gürültü üreteçleri bağlanıyor. Bunlar camı sürekli titreştirir böylece sesi algılayamaz hale gelirler."

 

 

 

Kaynak:Manşet Tv