Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan kültür varlığı sayısı 15'e çıktı. Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ardından Türkiye'den bir yer daha Unesco Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda Türkiye'nin “Efes” dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi. İşte 15 tarihi yer...

Unesco Dünya Mirası Listesindeki varlık sayımız 15 oldu

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Türkiye'nin kültür varlıkları incelendiğinde, bu listeye ilk olarak 1985 yılında Kapadokya ve Göreme Milli Parkı'nın girdiği görülüyor. 

Nevşehirde ki Kapadokya ve Göreme Milli Parkı - 1985
Diyarbakır'daki Hevsel Bahçeleri - 2015
Diyarbakır Surları - 2015
Bursa'daki Cumalıkızık Köyü - 2014
İzmir'deki Bergama Antik Kenti - 2014
Konya'daki Neolitik Dönem Çatalhöyük Kalıntıları - 2012
Edirne'deki Selimiye Camii ve Külliyesi - 2011
Çanakkale'deki Truva Antik Kenti - 1998
Karabük'teki tarihi Safranbolu Şehri - 1994
Denizlide Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı - 1988
Muğla'daki Ksantos-Letoon Antik Kenti - 1988
Adıyaman'daki Nemrut Dağı - 1987
Çorum'daki Hattuşaş - 1986
Sivas'taki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası - 1985
İstanbul'daki tarihi yerler - 1985
Efes Antik Kenti - 2015

Almanya'nın Bonn kentinde devam eden 39. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komite toplantısında dün alınan kararla, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri "Dünya Kültür Mirası" listesine girmesinin ardından  bugünde Efes antik Kenti bu listeye dahil oldu.Böylece Türkiye'de bu listede yer alan kültür varlığı 15'e ulaştı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Türkiye'nin kültür varlıkları incelendiğinde, bu listeye ilk olarak 1985 yılında Kapadokya ve Göreme Milli Parkı'nın girdiği görülüyor. Aynı yıl Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile İstanbul'daki tarihi yerler de bu listeye girerken, 1986 yılında Hattuşaş, 1987 yılında Nemrut Dağı, 1988 yılında Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı ile Ksantos-Letoon Antik Kenti, 1994 yılında tarihi Safranbolu şehri, 1998 yılında Truva Antik Kenti, 2011 yılında Selimiye Camii ve Külliyesi, 2012 yılında Neolitik Dönem Çatalhöyük Kalıntıları, 2014 yılında Cumalıkızık köyü ve Bergama Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirasları listesine girmeye hak kazanmıştı. 

62 KÜLTÜR VARLIĞI GEÇİCİ LİSTEDE

Türkiye'den UNESCO Dünya Mirası geçici listesine ise 62 kültür varlığı girdi. Geçici liste,Dünya Mirası listesi için bir ön adım niteliği taşıyor. Bu kapsamda geçici liste, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi uygun olan varlıklara ilişkin envanteri içeriyor. 

DÜNYA MİRASLARI

"Dünya mirasları", UNESCO tarafından belirlenen kültürel ve doğal varlıklardan oluşuyor. UNESCO’nun 1972 yılındaki genel konferansında hazırlanan 38 maddelik Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Antlaşması'nı imzalayan 175'ten fazla ülkenin korumayı garanti ettikleri anıt ve sit arasından "dünya mirası" kıstaslarına uygun bulunanlar listede yer alıyor.

Antlaşmayı imzalayan ülkeler tarafından seçilen 21 ülke temsilcisinin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi, aday gösterilen değerler arasından seçim yapıyor ve listeyi oluşturuyor. Komite ayrıca, WHF'yi (Dünya Miras Fonu) yönlendirerek listedeki değerlerin korunmasını sağlıyor.

Müjdeli haberi, Kültür Bakanı Ömer Çelik, twitter hesabından paylaştı.

Böylece Türkiye'nin, Unesco Dünya Mirası Listesi'nde bulunan kültürel varlık sayısı 15'e yükseldi.

2015 Yılı İtibariyle Türkiye'den UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'nde yer alan tarihi yerler şöyle:

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçesi Kültürel Peyzajı

Efes Antik Kenti (İzmir)

İstanbul'un Tarihi Alanları

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)

Hattuşaş (Boğazköy)

Nemrut Dağı (Adıyaman)

Xanthos-Letoon (Antalya)

Hieropolis (Pamukkale)

Safranbolu (Karabük)

Truva Antik Kenti (Çanakkale)

Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)

Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya)

Bergama Çok Katmanlı Kültür Peyzajı (İzmir)

Cumalıkızık (Bursa)


Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia © Ministry of Culture and Tourism