Antalya’da düzenlenen 9. Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40’ını oda-borsaların tescil ettirdiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Coğrafi işaret zenginlik demektir. Zengin olmak istiyorsanız bunlara sahip çıkın markalaştırın” dedi.​

Antalya Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde 9’uncusu gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) TOBB’a bağlı oda ve borsaların stantlarıyla renklendi. Çok sayıda ziyaretçinin ilgi gösterdiği 24-28 Ekim tarihlerinde düzenlenen Fuar’ın açılış töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “İlinizdeki, ilçenizdeki coğrafi işaretli ürünleri gün yüzüne çıkarın, sahip çıkın, bunları tescil ettirin. Çok şükür bugün geldiğimiz noktada, coğrafi işaretli ürünlerin % 40’ını, Oda-Borsalarımız tescil ettirdi. Oda-Borsalarımız tarafından tescil edilen ürün sayısı 150’yi geçti” dedi.

-Avrupa’da ürünleri tescillenen odalara tebrik

Sadece yurtiçi tescille işin bitmediğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, önemli olanın yurtdışında da tescili başarmak ve yurtdışı pazarına girmek olduğuna işaret etti. Şu ana kadar Avrupa’da tescillenen 3 ürünün; Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bunu başaran Gaziantep Sanayi Odamızı, Aydın Ticaret Odamızı ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odamızı tebrik ediyorum. Diğer ürünlerimizin AB nezdinde tescili için de çalışıyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerin, üretimini, ticaretini, tüketimini ve denetimini artırmamız lazım. Ticaret Bakanlığımız, yöresel ürünlere %1 oranında raf ayrılmasını sağladı. Ancak bu düzenleme içinde, coğrafi işaretli ürünlerin özellikle belirtilmesinde fayda görüyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerin perakende sektörünün raflarında hak ettiği yeri almasını sağlamamız gerekiyor.”

Konuşmasının sonunda coğrafi işaretli ürünlere sahip çıkan, kadın girişimcilere özellikle teşekkür eden Hisarcıklıoğlu,  “Heyecan ve vizyonlarından dolayı hepsiyle iftihar ediyorum. Biz TOBB olarak coğrafi işaretli ürünlere her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. YÖREX’e emek veren, alın teri döken herkesi yürekten kutluyom” dedi.