Kilis'te bir kişinin hayatını kaybettiği okuldaki patlamaya neden olan ve Suriye'den geldiği tespit edilen roketlerin çıkış noktasının belirlenerek hedefin misliyle mukabele edilip etkisiz hale getirildiği öğrenildi.
 
Bölgedeki güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, AN/TPQ-36 hedef tespit radarı, Suriye'den ateşlenen ve 20 kilometre menzilli katyuşa türü 3 roketin kaynağını, ateşlendiği anda tespit etti. Hedefe misliyle mukabelede bulunan güvenlik güçleri, roketleri atan hedefi etkisiz hale getirdi.
 
MİSİLLEME İÇİN 54 TOP ATIŞI YAPILDI
 
Kilis Valisi Süleyman Tapsız, 3 Katyuşa roketatar mermisinin atıldığı bölgeye sınır birlikleri tarafından misilleme amacıyla 54 top atış yapıldığını söyledi. 
 
OKULA ROKET
 
Olay, bugün saat 09.30 sıralarında Suriye sınırına 8 kilometre uzaklıkta bulunan Mehmet Saraç Çavuş Mahallesi’nde meydana geldi. Suriye’den ateşlenen çok mermili roketatar olan Katyuşa füzesinden 1’i Eyüp Gökçeiman Ortaokulu’nun bahçesine, 2’si ise 4 okulun bulunduğu bölgedeki boş araziye isabet etti. Eyüp Gökçeiman Ortaokulu’nun bahçesinde bulunan temizlik görevlisi Ayşegül Polat yaşamını yitirirken, aynı okulun 7’nci sınıf öğrencisi G.C. ise yaralandı. Polat’ın cesedi, otopsi için morga konulurken, yaralı öğrenci kısa sürede sevk edilen ambulansla Kilis Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Acil serviste ilk müdahalesi yapılan kız öğrenci ameliyata alındı.
 
DUVARLAR YIKILDI, CAMLAR KIRILDI
 
İhbar üzerine olay yerine çok sayıda güvenlik, sağlık, itfaiye ve kurtarma görevlisi sevk edil, öğretmenler öğrencileri tahliye ederek bölgeden uzaklaştırdı. Olayın olduğu sırada öğrencilerin sınıflarda derste bulunması, facianın büyümesini önlerken, okulun camlarının tamamının kırıldığı ve merminin düştüğü alanda büyük bir çukur oluştuğu görüldü. Ayrıca füzenin düştüğü okulun bahçesindeki bazı ağaçlar devrildi, park halindeki bir cip de kullanılamaz hale geldi. Aynı bahçede bulunan Nazlı Ömer Çetin İlkokulu’nun camları ve duvarları da hasar gördü. 
 
Güvenlik güçlerinin olay yerindeki ilk incelemesi ardından Katyuşa füzesi olduğu belirlenen merminin düştü okulun bahçesinde ve çevresinde kanıt topladı.
 
KİLİS VALİSİ İNCELEME YAPTI, OKULLAR TATİL EDİLDİ
 
Olay sonrası Kilis Valisi Süleyman Tapsız, füzenin isabet ettiği okulun bahçesinde incelemelerde bulunarak güvenlik güçlerinden bilgi aldı. Vali Tapsız’ın, olay sonrası okula akın eden velilerle görüştüğü bölgedeki eğitim kurumlarında eğitime güvenlik nedeniyle ara verildi. 
 
VALİLİK: 1 ÖLÜ, 1 YARALI
 
Kilis Valiliği, olay sonrası yaptığı açıklamada Suriye’den atılan 3 roket mermisinden 1’inin okula isabet ettiğini duyurarak, 1 kadın görevlinin öldüğünü, 1 öğrencinin de yaralandığını açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi:
 
"18.01.2016 tarihinde saat: 09.30 sıralarında Suriye’den geldiği tahmin edilen 3 roket mermisinden 2’sinin boş araziye düştüğü, 1 roket mermisinin ise 4 okulun bulunduğu okullar bölgesindeki Nazlı Ömer Çetin İlkokuluna isabet ettiği anlaşılmıştır. Patlama sonucunda okulda görevli olan 1 bayan hizmetli hayatını kaybetmiş, diğer okuldaki 7’nci sınıfta okuyan bir kız öğrencimiz yaralı olarak Kilis Devlet Hastanesine kaldırılarak ameliyata alınmıştır. Olayda hayatını kaybeden personelimize Allahtan rahmet ve yaralı öğrencimize acil şifalar dileriz."
 
SURİYE’DEN TÜRKİYE’YE ATILAN İLK KATYUŞA FÜZESİ
 
Suriye’den atılan ilk Katyuşa füzesi olan olay sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından roketatar mermilerinin geldiği Suriye yönüne misliyle karşılık verildi. Sınır hattındaki topçu birlikleri Suriye’ye angajman kuralları çerçevesinde misliyle top atışı yaptı.
 
FÜZENİN GELDİĞİ BÖLGE IŞİD, FETİH ORDUSU VE PYD ÜÇGENİNDE
 
Füzenin düştüğü Mehmet Saraç Çavuş Mahallesi’nin yaklaşık 8 kilometre uzağında bulunan Azez kasabasının kontrolü Özgür Suriye Ordusu tarafından sağlanıyor. Ancak Azez’in yaklaşık 10 kilometre batısındaki bölgelerde kontrolü DAEŞ, yaklaşık 8 kilometre doğusunda ise kontrolü PYD’de bulunan Afrin yer alıyor. Azez’de çeşitli muhalif grupların oluşturduğu Sultan Murad Tümeni’nin de dahil olduğu Fetih Ordusu ile DAEŞ arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. DAEŞ’in kontrolündeki bölgelere 25-30 kilometre uzaklıkta bulunan okulun çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

OKULA 3 HAVAN TOPU

Kilis'te Eyüp Gökçe İmam Ortaokulu ve Nazlı Ömer Çetin İlköğretim Okulu bahçesi ve çevresine, okulda eğitimin olduğu sırada Suriye tarafından atılan 3 havan topu düştü.

Emniyet müdürlüğünden alınan ilk bilgilere göre 2 kişi yaşamını yitirdi, 1'i ağır 2 kişi yaralandı.

Ölen kişinin İş-Kur görevlisi olarak okulda müstahdemlik yapan Ayşegül Polat olduğu belirlendi. 

Kaynak : Haber7

Akit Gazetesi