Türkiye de sadece Nevşehir'deki fırınlarda üretilen Nevsehir Simidi diğer adıyla Besimet Nevşehirlinin değişmez tadı olarak yer alıyor . Peki Nevşehir Simidi Nasıl Yapılır ?

Nevşehir'e özel olan bu simidimizin 120 yıllık bir geçmişi var. Nohut mayası ile mayalandırılan bu simitimiz uzun süre bayatlamadan da durabilme özelliğine sahip.

Özellikle çömlek peyniriyle beraber Nevşehir'in farklı özlerinden toplanan yeşil otlarıyla, çay yanında Bensimet (Nevşehir Simidi) olmadan olurmu hiç...

İşte gurbetçi bir Nevşehirli hemşehrimizin özlem duyduğu besimet hakkındaki o yazısı:


Gerçi biz kokusu nedeniyle yeni kuşaklar olarak tadını farklı bulsakta onun o kadar çok hastası varki. Tabi birde yine Nevşehir in leziz tahinli simidi. Tarihi ve ismi ilimizle özleşen Gerçek simit'e bazı yerlerde parmak simit yada NEVŞEHİR simidi denir. Bu simit şuan sadece NEVŞEHİR vilayetimizde yapılmakta. Fırıncı dostlarımın bana anlattığına göre; NEVŞEHİR simidi ve eskiden ekmeğin mayası nohut'un ıslatılmasıyla elde edilen özel bir mayayla yapılırmış.
 

Gevreğeise maya katılmaz sadece yoğrulan hamur,yuvarlak hale getirilerek,hazırlanan pekmezli suya daldırılır ve susama bezenerek,özel tavalarda pirilir.Ancak parmak simitdeki tat ve lezzeti vermez.Bugün malesef ekmekteğe katılan katkı maddeleri ve unlardan gelen özellikler ekmekteki lezzet,tat ve damak güzelliğini bozmuştur.Tabi bunların insan sağlığına etkilerini de işin uzmanları uğraşsın.Nemize lazım? başımız ağrır sonra...Bir çok hemşerimiz gurbette özlediği ve bazılarınında  NEVŞEHİR'e yolu düştükce ilk işi olarak  Nevşehir in meşhur Bensimet almak olur.Epeyce alıp,Poşetde ve buzdolabında saklayıp yeriz.Siz değerli kardeşlerimde tavsiye ediyorum.Afiyet,şifa olsun.Esen kalınız.

Nohut mayasından üretilmektedir.

Perhiz yapanlara ve şeker hastalarına çok iyi gelir

120 yıldır Nevşehir' in vazgeçilmez lezzetidir.

Tamamen tuzsuzdur.

Havasız ortamda 1 hafta veya 10 günde bayatlamaz.

Sadece Nevşehir ilinde üretilmektedir.

Ürün tamamen organiktir.


Sade de güzel olur ama çömlek piyniriynen de bi ayrı gayri olur.

Sabahınan saat 9 gibi varacan meteriste göğüş'lere veya mahir ağa'nın fırınına sıcak sıcak alacağan simidi, koyacağan arasına piyniri ahhh ahhh eski havuzlu kahvede olsaydı yerinde, ordanda çay içecadın ki...


Neyse kusura bakmayın arkadaşlar yazıdan dolayı, ben çok severim nevşehir simidini, şu an uzaklarda simit bulamasamda,

hayalini kurarken bari böyle yazayım dedim.


Ahmet:

Eskiden misafir geldiginde annem hemen bizi meterise yollardi simit alir gelirdik yaninda peynir domates salatalik cay cok guzel olurdu pasta yapilmaz bu simit konurdu bu simitin tadi hic bir simit cesidine benzemiyor ben hersene gelirken getiriyorum arkadaslarimda cok seviyor.