NEVŞEHİR(MHA) Yaşadığımız yüzyılın en temel sorunlarından biri haline gelen çevre kirliliğinin oluşmasında ciddi önem taşıyan atık suların arıtılması konusunda Nevşehir'de çağın gerektirdiği araç ve gereçleri kullanarak etkin mücadele edilmesi amacıyla Nevşehir Belediyesi tarafından hizmete kazandırılan Atık Su Arıtma Tesisi'nde, vatandaşları ve çevreyi rahatsız edecek koku ve sineğin oluşmadığı gözleniyor. 

Nevşehir Belediyesi'nin, Nevşehir'de çevre kirliliği ile etkin mücadele yapılması amacıyla başlatılan çalışmalar çerçevesinde hazırladığı Atık Su Arıtma Tesisi kurulmasına ilişkin projenin, AB'nin ilgili fonlarınca yüzde 75 oranında karşılıksız hibe yardımı ile hayata geçirilmesi ile Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Nar Beldesi'nin Burgaz Mevkiinde 40 bin metrekarelik bir alanda hizmete kazandırılan Atık Su Arıtma Tesisinde, saniyede 190 litre atık suyu arıtabiliyor.
Atık Su Arıtma konusunda Avrupa'da uygulanan sistemin tam olarak uygulandığı Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi, özellikleri ile de Türkiye genelinde bulunan tesislerden daha üstün niteliklere sahip bulunuyor.
Tüm mekanizma ve elektrik donanımının bilgisayar ortamında 24 saat izlenebildiği Scada ismi verilen sistemle kontrol altında tutulan Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi'nde, Çevre Mühendisi, Scada uzmanı, mekanik teknisyen ve elektrik teknisyen ve teknikerlerinden oluşan 14 kişilik bir ekip görev yapıyor.
Atık Su Arıtma Tesislerinin en temel sorunları arasında yer alan ve halk sağlığını da olumsuz manada etkileyen ciddi koku ve sinek üremesi gibi sorunlar, Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisinin verimli işletilmesi ile ortadan kaldırıldı. Nevşehir Belediyesi tarafından işletilen Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi, Türkiye'deki uygulanan biyolojik arıtma tesisleri arasında uzun havalandırmalı, aktif çamur sistemi ile örnek tesislerden biri olarak da değerlendiriliyor.
Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi, hizmete kazandırıldığı 2010 yılının Nisan ayından beri Nevşehir kent merkezinin dışında Nar, Göre ve Uçhisar Beldeleri ile Çardak ve Güvercinlik köylerinin de atık sularının arıtılmasını sağlıyor.

Derelerin yeryüzündeki su değerleri bakımından esas ana damar fonksiyonu oluşturduğu dünyamızda, yıllardan beri atık suların da bırakıldığı alanlar içerisinde ilk temel kaynaklar arasında yer alması ile çevre kirliliğinin ciddi zararlarını gösterdiği böyle bir ortamda, arıtılarak dereye bırakılan atık suların gelecekte daha temiz bir çevre oluşumuna ciddi ivmeler kazandırdığı da bilim çevrelerince sürekli ele alınıyor ve bu çerçeveli yatırımların daha da yaygın hale gelmesi için her türlü çalışmaların zaman geçirilmeden ortaya konulması bekleniyor.
Nevşehir Atık Su Arıtma tesisinde arıtılan sular, 12 kilometrelik bir dere uzantılarının ardından tertemiz bir şekilde Kızılırmak nehrine dökülüyor.

Nevşehir Belediyesi Atık su Arıtma Tesisi Müdürü, Çevre Mühendisi Cemal Gürsoy, 2010 Yılından bu yana yaklaşık 3.5 yıldır faaliyette bulunan tesisin şu ana kadar 20 Milyon 483 bin 922 Metre küp atık suyu arıttığını arıtılan bu suyun 2 Milyon 889 bin 016 metre küplük miktarının tesisin yeşil alanlarının sulanmasında kullanıldığını söyledi. Günde 16 bin 500 Metreküp atık suyun arıtıldığı Nevşehir Belediyesinin Atık Su Arıtma Tesisinde hem fiziksel, hem de biyolojik arıtmanın yapıldığını belirten Tesis Müdürü Cemal Gürsoy, “Bu tesis özellikle gelecek kuşaklarımızın daha temiz bir doğada, daha temiz su kaynakları ile yaşaması için büyük önem taşıyor. Bu tesis kurulmasaydı hem Kızılırmak nehri, hem de atık suyun geldiği alanlarda yer altı sularımız büyük ölçüde kirlenecekti. Bu tesisler dünyanın geleceğini kurtaracak tesisler. Tesisimizde oluşturduğumuz ve Türkiye’nin en modern bilgisayar ağı ile tesisimizin hem kontrollerini yapıyoruz hem de meydana gelebilecek arızaları bilgisayar ortamında hemen bertaraf edebiliyoruz” açıklamalarında bulundu.