2004’ten beri düzenlenen Ekonomist’in En Zengin 100 listesinin ilk üçünde yer alan aileler değişmedi. Koç Ailesi’nin serveti 10 yılda 4 kat artarak 8 milyar doları aşarken, Sabancı ve Şahenk ailelerinin serveti de 7 milyar doları aştı.

Türkiye ekonomisi son 10 yılda iki kattan fazla büyürken, en zenginlerin serveti 4 kat arttı. Ekonomist Dergisi’nin 2004 yılından bu yana ‘En Zengin 100’ araştırmasına göre, son 10 yıldır Türkiye’nin en zengin ailelerinin serveti 2 milyar dolar seviyesinden 8 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2004 yılında 1 milyar doların üzerinde serveti olan 24 aile varken, bugün bu sayı 57’ye yükseldi. 2004 yılında 390 milyar dolar olan Türkiye’nin milli geliri ise 10 yılda iki kattan fazla artarak 820 milyar dolar seviyesine yükseldi. Ekonomist’in araştırmasına göre Türkiye’den daha hızlı büyüyen ailelerin başında Koç, Sabancı ve Şahenk geliyor.

Koç liderliği hiç kaptırmadı

En Zengin 100 listesinde yer alan zenginlerin bir bölümünü, Türk iş dünyasının köklü aileleri oluşturuyor. Bunların içinde 3-4 kuşaktır sağlanan geçmiş yıllara ait büyümeden, yatırımlardan kaynaklanan birikimi olan aileler var. Bunun başını da şu an üçüncü kuşak temsilcisi Mustafa Koç’un başkanlığını yürüttüğü Koç Holding’in sahibi olan Koç Ailesi çekiyor. 2004 yılında 2 milyar dolarla Türkiye’nin en zengin ailesi olan Koç Ailesi, aradan geçen 10 yılda listedeki yerini korurken, serveti 8 milyar dolara ulaştı.

Şahenk Ailesi Sabancı’yı geçti

Son yıllarda Tüpraş başta olmak üzere enerji alanındaki yatırımlarıyla ve Yapı Kredi’yi satın alarak farkı daha da açtı. Holdingin yönetiminde üçüncü kuşak temsilcisi Mustafa Koç’un 2003’te görevi devralmasının ardından Koç’taki değişim ve büyüme trendinin daha da hızlandığını söyleyebiliriz. Koç’tan sonra 2004’te 2 milyar dolarla ikinci ve üçüncü sırada olan Sabancı Ailesi ve Şahenk Ailesi sıralamada yer değiştirirken servetleri de yine 3 kattan fazla arttı.

Sakıp Sabancı’nın vefatından sonra ailede bölünme yaşansa da aile mensuplar 6-7 milyar dolarlık servetleriyle listenin 3, 4 ve 5’inci sırasında yer alıyorlar. Sabancıların bölünmesiyle birlikte daha önce üçüncü olarak listelerde yer alan, yönetim kurulu başkanlığını Ferit Şahenk’in yaptığı Doğuş Holding (Şahenk Ailesi) ikinci konuma yükseldi. Ferit Şahenk, Tansaş’ı Koç Grubu’na sattı. Garanti Bankası’nda önce General Elektrik ile ortaklık yaptı. Bugün ise İspanyol sermayeli BBVA ile ortaklık yürütüyor. Öte yandan En Zengin 100 listesinde yer alan Türkiye’nin köklü aileleri arasında Şarık Tara, Anadolu Grubu’nun ortakları Yazıcı Ailesi ve Özilhan Ailesi, Eczacıbaşı Ailesi, Yıldız Holding’in kardeş ortakları Murat Ülker ve Ahsen Özokur, Dinçkökler, Doğan Ailesi, Zorlu Ailesi, Kocabıyık Ailesi, Alarko Holding’in ortakları Garih ve Alaton aileleri var.

Ekonomist tarafından bu yıl 11. Kez düzenlenen ‘’En Zengin Aileler’’ araştırması tamamlandı.  Türkiye’nin en zengin 101 ailesini açıklayan ekonomist tarafından listeye bir de Nevşehirli aile eklendi. Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde özellikle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde yapılan binalara büyük katkılar sağlayan TOKSÖZ Ailesi 300 – 500 milyon dolarlık varlıkla Türkiye’nin en zengin 98. ci ailesi olarak açıklandı. 

Sanovel İlaç Sanayi, ve Sağra'nın kurucusu Nevşehirli değerli hemşehrimiz Eczacı Erol Toksöz iki yıl önce Yaşamını yitirmişti.


Sanovel  Dünya standartlarında üretim yapan Eczacı Erol Toksöz tarafından kurulmuştur. İlaç sektörüne 1976'da Ankara Galenos Ecza Deposu'nu kurarak giren Erol Toksöz, 1982 Yılında Adilna’yı satın aldı. Sanovel’in temellerini ise 1983’de attı

Karadeniz Bölgesi'nin fındığa dayalı tek sanayi kuruluşu olan Sagra yı  77 milyon 50 bin dolara ilaç şirketi Sanovel'in grup şirketlerinden Sanset Turizm'  almıştı.

Nevşehir Ürgüplü Toksöz Ailesi'ne ait Sanovel İlaç Sanayi, Eczacı Erol Toksöz tarafından 1983 yılında kuruldu. Geçtiğimiz yıl 250 milyon dolar ciro elde eden şirket, ilaç sektöründe ilk 10'da yer alıyor. Üretimini İstanbul Silivri'deki tesislerinde gerçekleştiren şirketin Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ni kapsayan ruhsatlandırma faaliyetleri nedeniyle Almanya, Fransa ve Hollanda’da şirketleri bulunuyor. 
Bu vesile ile bir kez daha değerli hemşehrimiz Merhum Erol Toksöz'ü rahmetle anıyoruz.