Türkiye’de araziye kurulan en büyük lisanssız güneş enerji santrali (GES) Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde hizmet verecek. Derinkuyu’daki 300 dönüm alanda yer alan ve panel montajı tamamlanan GES, 18.7 MWp kurulu güce sahip. Projede 72 bin adet 260 Wp polikristal Upsolar güneş paneli kullanıldı. EPC firması Sunel Enerji tarafından yapılan projenin kurulumunda yüzden fazla Avrupalı ve Türk mühendis ile teknik personel görev aldı. Her gün yaklaşık 500 kWp güneş paneli montajı yapılarak tamamlanan proje geçici kabule hazırlanıyor.

Öte yandan, Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Nevşehir’de lisanssız güneş enerjisi santralinin yaygınlaştığı vurgulandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Nevşehir güneşlenme süresi ve güneş radyasyonu değerlerine göre ülkemizin ortalamasının üstünde bir değere sahip olup gelecek dönem için güneş santrallerinin yatırımının yapılabileceği bir konumda bulunmaktadır. Müdürlüğümüze ocak ayından itibaren; merkezden 165, Derinkuyu’dan 138, Acıgöl’den 141, Ürgüp’ten 94, Gülşehir’den 49, Avanos’tan 43, Kozaklı’dan 17 adet başvuru olmak üzere toplamda 647 başvuru ile 12 bin 897 da alana güneş enerjisi santral tesisi başvurusu yapılmıştır. Kurumumuz teknik elemanları tarafından yapılan etüt çalışmaları sonucunda 10 bin 992 da alan güneş enerjisi santral tesisi için uygun görülürken, bin 907 da alanda da uygun görülmemiştir. İlimiz yıllık yaklaşık bin 625 kwh/m2’lik güneş radyasyonu değeriyle önemli bir potansiyele sahiptir. Bu değer, ilin kuzeyinde 1550 kwh/m2 ’ye düşerken, güneyinde 1700 kwh/m2 ’ye kadar çıkmaktadır. Haziran, temmuz ve mayıs ayları en fazla güneş radyasyon değerlerine ulaşıldığı aylar olurken, aralık ve ocak aylarında bu değerler oldukça düşmektedir.”

Neden güneş enerjisi?

Bir yılda güneş tarafından dünyaya taşınan güneş enerjisi dünyadaki tüm fosil yakıtların toplam rezervinden onlarca kat fazla. Güneş enerjisinin kaynağının da masrafsız ve sürekli olduğu düşünülürse, bu kaynaktan daha fazla faydalanılması gerektiği açıkça ortaya çıkıyor. Öte yandan, nükleer enerji ve fosil yakıtlarının pahalılığı, güvenlik problemleri, çevreye verdiği zarar ve diğer sebeplerden dolayı yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji elde etmek gelecek yıllarda kaçınılmaz olacak.

Fosil yakıtların yanmasıyla oluşan ısının ve çıkan zararlı gazların atmosfere salınması dünyanın ortalama sıcaklığının artışını hızlandırıyor ve çevremizi olumsuz etkiliyor. Atmosferin aşırı ısınmasıyla buzulların erimesi, denizlerin su seviyesinin yükselmesi ve diğer çevre sorunları dünyamızı sürekli tehdit ediyor. Nükleer enerji ise özellikle 2011 yılında Japonya’da yaşanan kazayla tekrar tartışılmaya başlandı. Ayrıca Almanya’nın gelecek dönemde nükleer enerji santrallerini kapatmayı düşünmesi bu enerjinin hala belirli riskleri içerdiğini açıkça gösteriyor.

Enerjinin %70’ini ithal etmek zorunda kalan ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarına, özellikle de güneş enerjisine yatırım yapılması geleceğimiz adına çok önemli hale geliyor. Coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan Türkiye'nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2.640 saat (günlük toplam 7,2 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti 1.311 kWh/m²-yıl (günlük toplam 3,6 kWh/m²) ve bu veriler ışığında güneş enerjisi potansiyeli ise 380 milyar kWh/yıl olarak hesaplandı.

 

Kaynak: solarbaba.com

Bilgi: Ramazan Özdemir-AHİKA