Kurulduğu 2006 yılından itibaren eğitim ve eğitimcilere dair birçok önemli konuya zirve, çalıştay ve sempozyumlar ile dikkat çeken İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER) uluslararası bir çalışmaya imza atıyor.  

İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER)’in düzenleyeceği " Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi", İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi iş birliğiyle İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.

Akademik çevreler, politika belirleyiciler ve eğitim camiasının bir araya geleceği kongrede uluslararası katılım ve çağrılı konuşmacılar dikkati çekiyor. Bu yıl ilk kez düzenlenen kongrenin  mottosu “Ne Kadar Erken O Kadar İyi!”, üst başlığı ise "Eğitimde İnsanî, Milli ve Özgün Model Arayışları" olarak belirlendi.

               Disiplinlerarası Yaklaşımlar ve Örnek Uygulamalar Merkeze Alınacak

Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selahattin TURAN, kongreye ilişkin değerlendirmesinde, çalışmada erken çocukluk eğitiminde gelişim, kuramsal ve disiplinler arası yaklaşımlar, örnek uygulamalar, din ve ahlak eğitimi gibi konuları ayrıntılı olarak müzakere edeceklerini ifade etti. 

Okul öncesi eğitimin, kültürümüze has bir düzlemde ilerlemesi, toplumun bu konudaki farkındalığının artırılması ve uzun vadede sürdürülebilir eğitim politikalarının ortaya konması adına kongrenin çok önemli bir rolü olduğunu belirten TURAN, "Bu kongrenin, okul öncesi müfredatının kritik edilmesi,  okul öncesi öğretmen yetiştirme programlarının gözden geçirilmesi ile ilgili müzakere atmosferi oluşturulmasına katkıda bulunacağını umuyoruz" dedi. 

Kongre’de Amerika, Avrupa, Uzak Doğu ve İslam Dünyası’nda yer alan birçok ülkeden akademisyen davet ettiklerini söyleyen İGEDER Yönetim Kurulu Başkanı Nuri ÖZKAN, davet edilen yabancı bilim adamlarının kendi ülkelerindeki erken çocukluk eğitimi müktesebatının oturduğu eğitim politikaları, yaklaşımlar ve alan uygulamalarını katılımcılarla paylaşacaklarını ifade etti.

Erken çocukluk eğitiminin, gömleğin ilk düğmesi gibi olduğunu belirten kongre genel sekreteri Mücahit KIBRIS ise bu dönemin kritik bir dönem olarak üniversite eğitiminden daha önemli olduğunu belirterek kongrenin bizim insan anlayışımızdan hareketle okul öncesi alanında yeni ve özgün yaklaşımların üretilmesine vesile olacağını söyledi.

Çağrılı Konuşmacılar ve Organizasyon

Kanada’da bulunan Dalhousie Üniversitesi Direnç Araştırma Merkezi’nin müdürü ve kurucusu olan Prof. Michael Ungar, kongrede çağrılı konuşmacı olarak yer alacak. Dr. Ungar, hem aile terapisti, hem de Dalhousie Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümünde görev yapan bir profesör olarak, geçiş ve stres dönemlerinde çocuk ve yetişkinlerin direncini etkileyen en önemli faktörleri tanımlamada büyük katkı sağlamıştır. Dünya Bankası ve UNESCO gibi kuruluşlara düzenli olarak danışmanlık ve eğitim veren Dr. Ungar’ın 5 dile çevrilen 14 kitabın, ebeveynler, eğitimciler ve işverenler üzerine sayısız kitapçığın, 135’ten fazla bilimsel makalenin yazarıdır.

Ayrıca Leuven Üniversitesi’nde bulunan Deneyimsel Eğitim Araştırma Merkezi’nin direktörü olarak görev yapan Prof. Ferre Laevers; Londra Üniversitesi Çocuk ve Sağlık Fakültesi Erken Çocukluk Eğitimi bölümünde görev yapan Dr. Guy Roberts-Holmes; Hindistan, Kanada ve Avusturalya’da bulunan kliniklerde yirmi yılı aşkın bir tecrübeye sahip olan, travma alanında uzmanlaşmış, doktora sonrası kültürler arası ruh sağlığı alanında çalışma yapmış bir klinik psikolog olan Dr. Radhika Santhanam-Martin de kongredeki konuşmacılar arasında yer almaktadır.

Organizasyon heyetinin verdiği bilgilere göre Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi’nde sunulacak tebliğler kitap olarak basılacak ve kongre süresince erken çocukluk dönemini konu alan mini bir kitap fuarı tertip edilecek, ayrıca eş zamanlı oturumlarda çalıştaylar ve atölye çalışmaları da yer alacak.

1 Şubat 2016 tarihine kadar akademik başvuruların yapılabildiği kongre hakkında detaylı bilgi "www.erkencocuklukkongresi.org" adresinden edinilebilecek.