Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkçe Yaz Okulu faaliyetleri kapsamında 30 ülkeden 300 öğrenci, 13 ilde düzenlenecek kurslara katılacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kültürel diplomasisinin temel taşlarından Yunus Emre Enstitüsü, yurtdışındaki merkezlerinde Türkçe eğitimi alan öğrencilerini Türkiye’ye getiriyor. 30 ülkedeki Yunus Emre Enstitüsü merkezlerinde öğrenim gören ya da Türkçe Yeterlilik Sınavı’nda başarılı olanlar arasında seçilecek toplam 300 öğrenci Türkiye’de ağırlanacak. 13 ayrı şehre dağıtılacak öğrenciler, geldikleri ülkeler ve Türkiye arasında kültür köprüsü olacaklar. Bulundukları şehirlerde kültür sanat etkinliklerine katılacak öğrenciler, öğrendikleri Türkçeyi uygulamalı olarak geliştirme fırsatı bulacaklar. Öğrenciler, dil öğrenimlerine üniversiteler bünyesindeki Türkçe Öğretimi, Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde (TÖMER) devam edecek, ayrıca bulundukları kenti tanıyacaklar, tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerini öğrenecekler, doğa güzelliklerini tanımak için gezilerde yer alacaklar.

Yurtdışındaki eğitimin devamı niteliğinde

Bu kapsamda Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi’nin yapılacak işbirliği konusunda mesajlarını iletmek ve süreçle ilgili ön görüşmeleri yapmak üzere Yunus Emre Enstitüsü’nden Koordinatör Yardımcısı Derya Ünyılmaz, 17 Nisan’da Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ne bir ziyarette bulundu. Konuyla ile olarak Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Çeribaş ile görüşen Koordinatör Yardımcısı düzenlenen toplantıda şunları kaydetti:

"2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü’nün bugün itibariyle 33 ülkede 40 kültür merkezi bulunmaktadır. Kültür merkezlerimizde Türk kültürünün, sanatının ve edebiyatının tanıtımı, Türkçenin öğretimi; merkezlerimizin bulunduğu ülkeler arasında dostluk köprüleri kurmak en önemli amacımızdır. Bu amaç doğrultusunda kurulduğumuz günden beri 15 binden fazla uluslararası öğrenciye Türkçe öğretilmesine aracılık ettik. Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu’na uluslararası öğrencilerimiz arasından seçeceğimiz 300 öğrenciyi Türkiye'de misafir edeceğiz ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan Türkçe Öğretim Merkezlerinde yurtdışında yaptığımız eğitimin Türkiye'deki devamını sağlayacağız. Bu eğitim yanı sıra öğrenciler bulundukları şehrin ve yörenin kültürü ve doğa güzelliklerini tanıma amaçlı gezi programlarına da katılacaklar; gidilen yerlerde düğün, festival ve el sanatları yapımı gibi etkinliklere katılarak kültürümüzü yaşayarak öğrenme fırsatı da bulacaklardır.”

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı ve NEÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Mehmet Çeribaş ise Yaz Okulu Programında Yunus Emre Enstitüsü ile işbirliği yapmaktan, yurtdışından gelecek uluslararası öğrencilerimizi Nevşehir’de ağırlamaktan, onlara Türk misafirperverliğini göstermekten büyük mutluluk ve kıvanç duyacaklarını belirtti. Doç. Dr. Mehmet Çeribaş, 27 Temmuz-22 Ağustos 2015 tarihleri arasında Nevşehir’de misafirimiz olacak öğrencilerimize Türkçe eğitim vereceklerini, Türkçenin inceliklerini ve zenginlerini öğreteceklerini ve öğrendiklerini günlük hayatta kullanmalarını sağlamayı amaç edindiklerini vurgulayarak; ayrıca “Yerelden Kopmadan Evrenseli Yakalama” ilkesi ile hareket eden bir üniversite olarak öğrencilerimize sosyal ve kültürel faaliyetler aracılığıyla Türk kültürünü ve sanatını da tanıtacaklarını, Nevşehir’e özgü tarihi ve kültürel yerleri ve değerleri göstermekten de büyük onur duyacaklarını ifade etti. Söz konusu öğrencilerin Türkiye’nin ve Nevşehir’in uluslararası alanda gönüllü elçileri olacaklarını, Türkiye’nin ve Türk kültürünün böylelikle daha geniş bir sahada ve daha doğru olarak tanınacağını belirten NEÜ TÖMER Müdürü, geçen yıllardaki programlardan yüz akıyla çıkmış bir kurum olarak bu yıl da yapacağımız etkinliklerle daha başarılı olmak ve öğrencilerimize Türk dostluk ve sıcaklığını hissettirmek istiyoruz' dedi.