Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından, Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün de katkılarıyla düzenlenen 5. Kültür Varlıklarının İadesi Uluslararası Uzmanlar Konferansı Ürgüp’te gerçekleştiriliyor. Konferansa, Türkiye’nin yanı sıra Mısır, Yunanistan, Peru, Nijerya, İsveç, Kore, Belçika, Romanya, Almanya, İskoçya, Meksika, İtalya ve Çin’den 60 uzman katılıyor. 

UNESCO Dünya Delegeleri Ürgüp'te Buluştu

Konferansta; kültür varlıklarının iadesinde arkeologların rolü, 1970 UNESCO Sözleşmesi’nin uygulanmasında yeni gelişmeler, kültür varlıklarının iadesinde kültürel miras hukuku ve diplomasi, suçun önlenmesi ve uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi gibi konular ele alınacak. Katılımcılar konferansın son iki gününde Kapadokya bölgesini gezecek.
Konferansın ilk gününde bir önceki konferansların değerlendirmeleri ve açılış konuşmaları yapıldı. Yapılan değerlendirmelerin ardından Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan bir konuşma yaptı.

Ceylan Konuşmasında ”Kültürel mirasın iadesi konulu bu anlamlı toplantı bizim yıllardır ülke olarak ve dünya kültürel mirasın korunması açısından gerçekten muzdarip olduğumuz bir konu burada bir kez daha nasıl, niçin ve ne şekilde çözümlenebileceği yönündeki yapılacak olan ve buradaki uzmanların çok değerli görüşleri paylaşılacağı bu değerli toplantı inşallah faydalı ve başarılı bir şekilde geçer. Ayrıca 1985 yılında dünya tarihi mirası listesine giren Göreme Açık hava Müzesi, Kapadokya ve diğer doğal ve kültürel değerlerimizin hem bölgemizde hem ülkemizde bulunması hemde ülkemizden ve bölgemizden dünya mirasına en önemli değerlerinden olan bu çok önemli mirasın gelecek nesillere aktarılması için bizlerde idareciler olarak ve tabi ki bölgenin sahipleri olarak elimizden gelen tüm gayreti göstererek bu mirasın gelecek nesillere ve bizden sonraki insanlara gerçekten hak ettiği şekilde bırakılması için gerekli çaba ve gayreti göstereceğiz. “ dedi.

Düzenlenen konferans hakkında gazetecilere açıklama yapan Kültür Varlıkları ve Müzeler Kültür ve Turizm Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz ”Yerlerinden edilmiş kültür varlıklarının kaynak ülkeye esas ana yurduna iadesi yönündeki bizimle aynı dertle muzdarip olan diğer ülkelerle beraber ortak bir yol belirlemek deneyimleri paylaşmak bu konuda müşterek hareket etmek ve bu konuda gerek akademik boyutuyla gerek hukuki boyutuyla diğer yönleriyle müşterek hareket ederek bu konuda daha fazla birliktelik içerisinde yol almaya yönelik 5 yıl öncesinde başlatılmış. Hükümetler arasında uzmanların gerçekleştirmiş oldukları ve bir önceki yıl Yunanistan’da bu organizasyon Türkiye’de yapılmasına yönelik bir protokol ile kararlaştırılan Türkiye ayağı bu sene gerçekleştiriliyor. Aslında Yunanistan’daki toplantıda oradaki bütün uzmanların ısrarla biz Nevşehir’de Ürgüp’te Göreme’de yapmak istiyoruz ve çok büyük talepler oldu. Ve bu talepler üzere bu etkinliği onları kırmayarak Valiliğimizin destekleri ile müzemizin, İl Müdürlüğümüzün katkıları bu organizasyonu burada gerçekleştirmiş olduk. Burada deneyimler paylaşılacak, neler yapılacak hangi yollar izlenecek bunlarla ilgili hukuki zeminde uluslar arası boyutuyla neler yapılabilir yönüyle konular değerlendirilecek, deneyimler paylaşılacak ve bundan sonraki süreçte de bu istikamette önümüze bakmış olacağız. “ diye konuştu.

Programa katılımcıların yanı sıra Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, İlçe Kaymakamı Alper Balcı, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız katıldı. Program verilen akşam yemeği ile devam etti.