Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret etti.
Bakan Avcı’ya başta AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Lahey Maslahatgüzarı Kurtuluş Aykan, Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Lahey Ataşesi Neşe Akdoğan’dan oluşan bir heyet eşlik etti.
Kurulma çalışmalarında son aşamaya gelen Enstitünün binasının konumunu ve fiziksel özelliklerini beğenen Avcı, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret eden ilk üst düzey yetkili oldu.
Avcı, Enstitünün şeref defterine şunları yazdı:
“Bugün Amsterdam’da yerleşmeye başladığı binasında çok güzel yeni projelerimizi konuşma fırsatı bulduk. Burası inşallah kültürümüzün, sanatımızın, dil bayrağımız Türkçemizin en güzel örneklerinin sergilendiği bir mekân olacaktır. Hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”
 
 “Hangi sanatçıyı isterseniz göndeririz”
Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Remzi Kabadayı’dan Enstitünün faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi alan Avcı, “Bakanlık olarak Amsterdam’da yapılacak kültür ve sanat faaliyetlerine her türlü desteği vermeye hazırız, hangi sanatçıyı isterseniz göndeririz” dedi.
Amsterdam kanallarında hayata geçirilecek “Türk Kültür ve Sanat Teknesi” fikrinin proje haline getirilmesi durumunda bu projeye bakanlık olarak destek vereceklerini belirten Avcı, “sanat insanları ve akademisyenlere Türk kültür elçisi statüsü ile yeşil pasaport hakkı tanınması” talebini makul karşıladığını belirterek bu konuda girişimde bulunabileceklerini sözlerine ekledi.
 
Avcı geleneksel ve güncel sanat sergisini gezdi
Avcı, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü sergi salonunda düzenlenen, Derya Yavuz, İlhan Yıldırım, Okan Akın ve Mustafa Sivridağ gibi Hollanda’da yaşayan Türk sanatçıların eserlerinden oluşan güncel ve geleneksel sanat sergisini gezerek Kasım ayında T.C. Lahey Büyükelçiliği, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü ve Kültür ve Turizm Müşavirliği iş birliğiyle düzenlenecek olan ve Yunus Emre’nin daha önce seslendirilmemiş ilahi ve şarkılarından oluşan ‘Gönlüm Düştü Bu Sevdaya’ konserine katılacağını belirtti.
Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü Hollanda’da mukim yerli ve uluslararası kültür sanat kuruluşları, diplomatik misyonlar, Türk kökenli sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğiyle birçok sergi, edebiyat etkinlikleri, kitap fuarları, seminerler, konserler, sanat atölye çalışmaları gibi kültür sanat etkinliğini düzenlemiş; kitap fuarları, sanat festivaline destek vermiştir. Kuruluş çalışmalarının yıl sonunda tamamlanması beklenen Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe kursları da düzenlenecek.