NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Ziraat Odası Genel Sekreteri Hüseyin Güçlü, tohumluk seçimi konusunda bölge çiftçilerine önemli uyarılarda bulundu.

Ödemiş yöresinden gelen tohumlukların bölgemizde ciddi sorunlara neden olduğunu ve o yöreden gelen tohumlukların kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Nevşehir Ziraat Odası Genel Sekreteri Hüseyin Güçlü, Ödemiş yöresinde hayvan gübresinin oldukça fazla kullanıldığını ve bu tür tohumlukların Nevşehir yöresindeki topraklarda güve ve uyuz başta olmak üzere çok sayıda hastalığı toprağa ve ürüne bulaştırdığını dile getirdi.

Güçlü, “Tohum seçerken çiftçilerimizin sertifikalı tohumları kullanmaya özen göstermesi gerekiyor. Siğil ve uyuz hastalıklarından arındırılmış temiz tohum kullanılmalı. Zira hastalıklı bir tohum kullanıldığında toprağa bulaşıyor ve bu hastalığın topraktan ayrıştırılması uzun yıllar alabiliyor. Hastalık patojenleri toprağa bulaştığında uzun yıllar toprakta canlılığını sürdürüyor. Bölgemizde tohumluk üretimi yok. Tohumluluklarda gayet temiz. Ama dışarıdan gelen tohumluklara dikkat edilmeli. Edindiğimiz bir bilgiye göre Ödemiş’ten 400 ton dolayında yemeklik olarak patates girişi olduğunu ve bunun da tohumluk adı altında satıldığını duyduk. 300 rakımlı bir yerde kesinlikle tohumluk yetiştirilmez. Ve geçmişte bölge olarak bunun zararını çok çektik. Çiftlik ve yöresi bunun sıkıntısını çok çekti. Uyuz hastalıklarını oralardan gelen tohumluklarda gördük. Mümkün mertebe bunların tohumluk olarak değerlendirilmemesi gerekiyor. Patates maliyetleri zaten yüksek. Bir de bu tür tohumluklarla gelen hastalıklar nedeniyle çiftçilerimiz çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Nematot ile uyuzu da ayırt etmek gerekiyor. Nematot küçük solucanlar. Toprakta çabuk yaygınlaşıyor. Hayvan gübrelerden kaçınılmalı. Toprak düzenleyicileri kullanılmalı. Bunlara dikkat etmeyen üreticilerimiz çok fazla ve o nedenle bölgemizde tohumluklarla birlikte gelen hastalıklar ciddi sorunlar yaratıyor. Ödemiş yöresinden gelen tohumluklarla birlikte topraklarımızda güve çoğaldı. Ödemiş yöresinde hayvansal gübre fazla kullanılıyor. Bölge toprakları çok iyi ama bu tür hastalıkları bulaştırmamak gerekiyor” dedi.