Ürgüp ile İtalya’nın güneyindeki Matera şehri kardeş şehir oldu. Jeolojik yapıları itibarı ile birbiri ile benzerlikler taşıyan iki kentin kardeşlik protokolü karşılıklı olarak Belediye Başkanları Fahri Yıldız ve Salvadore Adduce tarafından imzalandı.

İtalya’nın Matera şehrinde düzenlenen Balon Festivaline katılan Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız ve Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Kılıç, İtalya’daki temaslarının ardından yurda döndü.

8 Ekim 2014 tarihinde imzalanan protokol ile Ürgüp Belediyesinin kardeş şehirleri arasına Matera’da katılmış oldu.

Materadaki programda İtalyan yetkililer her gün bir balon festivalinin yaşandığı Ürgüp ve Kapadokya bölgesinin başarmış olduğu balon turizmini kendi bölgelerinde de geliştirmek istediklerini ifade ederek bölgemizin deneyim ve tecrübelerinden yararlanmak istediklerini dile getirdiler.

Balon turizminin yanı sıra, bölgenin yapısının Ürgüp ile çok benzerlikler taşıdığını ve restorasyon gerektiren geniş bir alanın Matera’da da bulunmasından dolayı Ürgüp’ün özellikle Kayakapı projesi ve diğer bölgelerde devam eden başarılı çalışmaların takip edildiğini ve kendi bölgelerinde de aynı süreci başlatmak azminde olduklarını belirterek bu konuda da bilgi ve yardım talebinde bulundular. Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, bu isteklerini ve bilgi paylaşımını seve seve yapacaklarını ifade etti.

 

İtalya’nın Matera şehri ile kardeş şehir protokolü ve karşılıklı iş birliği anlaşmasını imzalayan Belediye Başkanı Fahri Yıldız, İtalya’nın Kapadokya fahri konsolosu Veli Tören ve heyette yer alan Emine Türk ve Teyfik Ölmez’e teşekkür ettiğini belirterek Matera ile Ürgüp’ün kardeş şehir anlaşmasının hayırlı olması dileğinde bulundu.