Gazeteci Faruk Özzengin yaklaşan yerel seçimler öncesi Kapadokya'nın büyülü coğrafyasının kalbi Ürgüp ilçesini sizler için değerlendirdi.

Egemenliği kayıtsız ve şartsız millete veren yönetim biçimi olan, halkın kendi kendini yönettiği demokrasinin en güzel tarafı, kendisini yönetecek belediye başkanı ve meclisini belirleyeceği 2019 yerel seçimlerinde artık son dönemece girildi.

Doğup büyüdüğü memlekete ve Ürgüplüye hizmet etmenin verdiği hazzın bizzat şahidi olarak, belediyenin her kademesinde çalışan her insanın bu duyguyu yaşadığına olan inancımla bu seçim döneminde de yine bir çok Aday Adayı çıkacağını daha seçime 8 ay varken konuşulmaya başlamasından hareketle tahmin etmek hiçte zor değil.

Son günlerde gidip geldiğiniz her yerde Adaylarla ilgili son dedikodulara sizler de tanık oluyorsunuzdur. Artık bundan sonraki süreçte nabız yoklamalar, nabza göre şerbet vermeler, ziyaretler, kulisler dolayısıyla yeni bir sürece girilmiştir.

Son cenaze namazlarında yıllardır görmediğiniz simalar varsa biliniz ki o kişi yönetiminize taliptir, dükkanınızın yolunu bilmeyen, alış veriş etmeyen ama son günlerde bir çayınızı içmeye gelerek hal hatır soran kim varsa o da kafasından geçirmektedir Adaylığı. Önümüzde Kurban Bayramı var, özellikle partilerdeki bayramlaşma programlarında gözlerden okuyabilirsiniz “Aday Olacağım” ı.

Bunlar Ülkemizde 81 il 920 ilçede olduğu gibi Ürgüp’te de yaşanmaktadır, yaşanmalıdır, doğaldır. Demokrasinin gereğidir. 

Normal şartlarda 30 Mart 2019 tarihinde yapılması gereken yerel seçimin Kasım 2018’de yapılması için bir kulis olduğu herkesçe biliniyor, Anayasa değişikliği gereken bu erken yerel seçim kararı için Ak Parti ve MHP’nin yanı sıra CHP’nin de desteği gerekiyor.  18 Ağustos’ta Ak Partinin erkene aldığı olağan kongresinin ardından bu tablonun biraz daha net görülebileceğini tahmin ediyorum.

Öyle ya da böyle Kasım da olsa Mart’ta olsa artık seçim geliyor,

Sayılı gün çabuk geçiyor.

Daha dün gibi 2014 Mart’ında Aday Adaylarının Ürgüp’e dair hayallerini, paylaştığı günler. Aradan 5 yıl geçmiş.

Geçen ömürden geçse de, her gününü memlekete hizmete harcayan kişileri geçmişte olduğu gibi bu 5 yıllık dönemde de yazdı Ürgüp tarihi. Kürşat Numanoğlu'nu yazdı, Bekir Ödemiş'i yazdı, Kasım Uğur'u yazdı. 

Ölenlere rahmet, bakîde kalanlara sıhhat ve selamet...

2 Dönemdir Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, bu dönemde Aday olur olmaz, seçilir seçilmez. Bunların hepsi iman ettiğimiz kadere bağlı. Ama arkasına dönüp baktığında 10 yılda Ürgüp kazandı. Bu sürede Ürgüp'e yapılanları görmezden gelmek nankörlük olur. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde Ürgüp’te sandıklardan çıkan sonucu matematiksel olarak analiz ettiğinizde sandık diyorki; “Ürgüplü Recep Tayyip Erdoğan’ı seviyor.” Dolayısıyla yerelde olsa, genelde olsa, Recep Tayyip Erdoğan yolunda giden bir yöneticiye Ürgüplü yine destek verir.

Cumhur ittifakıyla Ürgüp’te 8 bin oy alan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi Ak Parti, çalışkan, azimli ilçe yönetimi ve başkanıyla tüm kademeleriyle bu seçimde de parti kimi Aday gösterirse, durmadan yorulmadan çalışarak 8 bin oyu hatta fazlasını, almaması için hiçbir sebep görünmüyor.

Dolayısıyla Ürgüplü, iktidarın gücüyle, dürüst yönetimle Ürgüp’te nelerin başarılabildiğini 2 dönemdir gördü, görüyor.

Son günlerde bir dilekçe ile Ürgüp turizm ve ticaretini düşündüğünü düşünenler yerel seçime de endeksli olduğunu düşündüğüm bir yazı kaleme almış. O dilekçeyi de turizmcileri dolaştırıp imza topluyorlarmış. Bu dilekçeye en güzel değerlendirmeyi, doğma büyüme turizmin mutfağında olan KAPTİD Başkanı Yakup Dinler çok güzel yapmış. Kalemine sağlık.

Aday Adayları ya da Adaylara dair hiçbir isim zikretmeden tamamlamayı planladığım bu yazımda, Belediye Başkanlığı’na talip olacaklara bu süreçte naçizane;

Belediyeye dair ne bildiklerini bir gözden geçirmelerini ona göre karar vermelerini tavsiye edebilirim. Zira Belediyecilik tecrübe gerektirir. Aydan aya su parası yatırmak için kapısından girdiğin bir belediyeye, Belediye Başkanı olmayı düşünüyorsan bir daha düşün. Derim.

Geçmiş seçimler gösteriyor ki Ürgüplü  omurgalı siyaseti ve siyasetçiyi seviyor, destekliyor.  Adaylara bir diğer tavsiyem omurgalı olun.  

Doğal olun, popülizm artık, Türkiye siyasetinde de Ürgüp siyasetinde de bitti. Vatandaş her şeyin farkında. Yapmacık davranmayın. Yapamayacağınız sözler vermeyin. Verdiğiniz sözü yerine getirin.

24 Haziranda Ak Parti ile MHP Cumhur ittifakı ile tüm Türkiye’de dosta düşmana karşı güzel bir tablo ortaya koydu. Bu birliktelik yerelde de başarılabilir mi?  Ürgüp’te Ak Parti MHP ittifakı ile bir seçim yaşanır mı bekleyip göreceğiz.

Şimdiden tüm Adaylara bu demokratik yarış ortamında Ürgüp’e yakışan bir süreç olacağına olan inancımla başarılar dilerim.

Şen Olasın ÜRGÜP... Şen Kalasın ÜRGÜP....