Nevşehir’de bulunan turizm acenta sahipleri ve  50 profesyonel turist rehberi ile bir araya gelerek, 2014 turizm yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mustafapaşa Belediye Başkanı ve Ürgüp Belediye Başkan aday adayı Ak, 2014 turizm sezonunda Kapadokya’nın en çok ziyaret edilecek rezervasyonların yapıldığı ana merkezlerden birisinin de Ürgüp ve Mustafapaşa olduğu müjdesini verdi.

HAYALLERİ OLAN BİR BAŞKAN ONA İNANMAYI SEÇEN BİR HALK VE MARKALAŞAN BİR ANADOLU KASABASI MUSTAFAPAŞA BELEDİYE BAŞKANI” AYNI ZAMANDA’DA ÜRGÜP BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYI LEVENT AK.

Mustafapaşa Belediye Başkan Levent Ak, turizm gelişmişliğinin düzenli bir karayolu ağı ile ortaya konulması gerektiği düşüncesinden hareket ettiğini dile getirerek “ Mustafapaşa beldesine Ürgüp yönünden ulaşımın sağlandığı yol 50 yıldan beri genişletilmeyi bekliyordu. Ürgüp-Mustafapaşa arasındaki 6 Km.lik  kara yolundaki çalışmanın  yapılması büyük bir benlenti idi.Bunu da ben bir türlü kabullenemiyordum. Seçime girdiğim gün,  Mustafapaşa halkıma ilk önce Cenab-ı Allah’ınh izni ile Nevşehir Milletvekillerimin destek sözünü de alarak çalışma başlattık. Bunları muhalif başkan adaylarının  “Bu yolda düzenleme çalışmaları yapılamaz” sözlerine karşı yerine getirdik. Ürgüp-Mustafapaşa arasındaki yolun menfezler, köprü ve istinat beton ve taş duvarların çalışmaların yanı sıra,  komşu Ayvalı ve Şahinefendi köy yollarının da tamamlanmasıyla bu karayolunu Kayseri-Yeşilhisar ve Soğanlı’ya kadar bağlayacağız. Bu sayede her iki  bölgeden Ürgüp ve Mustafapaşa’ya giriş yapma imkanı  kazanılmış olacak.”dedi.

 

   Kapadokya’nın En Büyük Açık Hava Müzesi

 

MUSTAFAPAŞA’DA TARİHİ YAPILARI AYAĞA KALKIYOR.

Turizm acenta sahipleri ile profesyonel turist rehberlerine Mustafapaşa beldesindeki tarihi dokunun turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin olarak da bilgiler aktaran Mustafapaşa Belediye Başkanı ve Ürgüp Belediye Başkan adayı Levent Ak, Türkiye’nin peribacaları ve yeraltı şehirleri ile dünyaya açılan önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’nın en büyük açık hava müzesi konumundaki Mustafapaşa beldesinin ciddi bir turist potansiyeline ulaştığını kaydetti.

 Mübadele öncesi Rum ve Yunanlıların yoğunlukta yaşadığı ve Sinasos adını verdikleri Mustafapaşa’nın tarih, doğa ve kültür değerlerini kapsayan çok sayıda varlığa sahip olduğunu kaydeden Ak, “36 kilise, 6 yeraltı şehri, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca tescili yapılmış 140, henüz tescili yapılmamış 250 olmak üzere toplam 390 adet tarihi konağa sahibiz. Tescili yapılmış konaklardan başkanlığa seçildiğim günden bu yana, 75 adet konağın restorasyon projesini  Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na onaylattık. Bunlardan 59 konağın restorasyon çalışmalarını tamamladık. Kalan 16 konağın restorasyonu ise devam ediyor. Yine yaptığımız çalışmalarla mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olan tarihi kiliselerin tahsisini belediyeye kazandırdık. Aios Nicola kilisenin restorasyon çalışmaların bitmesiyle birlikte Ürgüp ve Mustafapaşa, Kapadokya’nın en büyük açık hava müzesi haline gelmekle birlikte Kapadokya turizmini değiştirecek  uluslararası Oryantiring, Yamaç paraşütü, çok amaçlı 24 kilometre vadi yürüyüşleriyle doğa sporların merkezi konumuna getirilerek Ürgüp ve Mustafapaşa’yı,  hak ettiği yere getirmek amacıyla yaptığım çalışmalarla yeniden şekillenmesi ile bu yıl yaklaşık 2  Milyon turistin ziyaret etmesini beklemekteyiz.”diye konuştu.   

 

MUSTAFAPAŞA TURİZMİNE 30 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

 

Ak,  Mustafapaşa beldesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1982 yılında turizm yatırım alanı olarak ilan edilen 1 milyon 250 bin metrekarelik  alana10 bin yataklı turizm alanlarının oluşturulmasıyla birlikte turizm yatırımcılarının bölgeye adeta akın etmeye başladıklarını belirtti.

 

Ak,  tüm bu gelişmeler çerçevesinde bir de jeotermal su kaynaklarını da bulunmasıyla bölgede termal turizm çabalarının da hareketlendiğini aktararak şöyle konuştu; “Son yıllarda dünyanın en köklü doğa, tarih ve kültür hazinelerini barındıran Kapadokya bölgesinde yer altı kentleri, şapel, manastır ve kiliselerinin yanı sıra taş konakları ile Kapadokya’nın en büyük açık hava müzesi konumundaki Ürgüp ve Mustafapaşa beldesinin farklı mimarlık örneklerinin sergilendiği ender turizm merkezlerinden biri Gomeda mevkisinde yaklaşık 5 ay önce sondaj çalışmaları yürüten Maden Teknik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ekipleri, 2 bin 200 metre derinlikte debisi saniyede 13 litre olan 60 derece sıcaklıkta jeotermal suyun bulunmasıyla uluslararası platformda akademik anlamda "Ekonomik Gelişim Modeli" olarak kabul gören Ürgüp ve Mustafapaşa ülke sınırlarının dışında Dünya turizminden adından söz ettirmeye devam edecek.”

 

 Bilgilendirme toplantısına katılan acenta işletmecileri ve profesyonel turist rehberleri, Mustafapaşa Belediye Başkanı ve Ürgüp Belediye Başkan aday adayı Levent Ak’a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek, projelerle bölge turizminin gelişimine ciddi ivmeler kazandıran Ak’a, bu yarışta başarılar dilediler.