İzmir'de yaşayan Ürgüplü Kadir Üzümkuşu, Mesleğinde, Camiasında iyi bir isim bırakmış, Küçükle küçük, Büyükle büyük olmuş, Onurlu,Vatansever, Atatürk’cü, Cumhuriyet sevdalısı, Demokrat bir insan.

Onun alışkanlıkları,Çalışmaları,saymakla bitmez.Daha ilkokulda iken,Para,pul biriktirmeye başlamış,1969 yılından sonra günlük tutmuş,Şiirler,Fıkralar,Belgeler toplamaya başlamıştı,Çoçuklarına dosya,defter tutmuş,1990 yılında,Soyağaçı  çalışmalarına başlar,Emekli olduktan sonra,Hayatın,Anılarını kaleme alır,vakit buldukça,Çok sevdiği Sinema Sanatçılarına Dosyalar açar,(4 Klasör-800 sayfa civarı) onların filimlerini ,Tarihlerini.Afişteki isimleri sırasıyla yazmış.Sinemaya ,Sanatçılara ait tüm haberleri,Resimleri arşivler.Evinin bir odasında 900 ‘e  yakın Kitap’ı,1000 civarı Yeşilçam filmi ,120 tane Plak ,Ses ve Video Kasetleri,Eski eşyaları , Para ,Pul kolleksiyonu sergilemiş.Boş zamanını Hobileriyle,arşivleriyle ,çalışmalarıyla geçirmektedir.

Kadir Üzümkuşu,Ürgüp Derneğinin temelini atan 27 Kişiden birisidir.Et yemez,Sigara içmez,Kötü alışkanlıkları olmayan,Yüzü güleç,evcimen bir Ürgüp’lüdür.

09.OCAK.1950 yılında,ÜRGÜP Süphanverdi mahallesi Lozan sokak(Eski Kilise sokak) 22 nolu evde Doğdu. Babası,Kumruların Ahmet Üzümkuşu,Annesi Hacı halaların Hatice Kanlının kızı Firdes Kanlı ,Kardeşi Fahri Üzümkuşu, Abisi Mustafa Üzümkuşu.

1963 Yılında,İNKİLAP İLKOKUL’undan Mezun oldu.

Ürgüp Orta okulundan sonra,Çankırı Asb.hzl.okulunu kazandı,

1969 Yılında Mamak Muhabere okulundaki  Staj  sonrası

Ges.K.lığı(Bayrak Garnizonu) SIGINT OKULUNUN İlk mezunları olarak,Elektronik Harp Operatörü  oldu.

İlk görevi,İstanbul – Ömerli 1.nci ordu 11.nci Elk.Brl.K.lığı(1970-72) ,

İlk Maşından (830 Tl.) 100 Liralık Kitap alır,Ondan sonraki aylarda da,80-100 Liralık Kitap almaya devam eder.

Daha sonra, bu birlik Edirneye İntikal eder.

Edirnede  görev yaparken,05.Temmuz 1973 yılında,Eyyüp Ağaların İbrahim dayının kızı,Ayşe Dayı ile evlendi.

Barış ve Başak adında iki oğulları oldu.

1974 Kıbrıs olayları çıktığında,ŞARK ‘a tayin oldu.3.Ordu 31.Elk.Brl.K.lığında,üç yıl Kars’ta görev yaptı.

Şark’tan sonra,1977 yılında Eğe Or.41,Elk.Brl.K.lığı-Burhaniyeye Tayin oldu,

1980 yılında,Newyork-Fair chıld Feza savunma merkezinde Kurs gördü.

(1977-82)yılların da Burhaniye’de görev yaptı.11.Kasım 1982 tarihinde,bu birlik,İzmire İntikal etti.İzmirde de  8 yıl görev yaptı.

1986-87 yıllarında,dört kur Amerikan kültür de İngilizce kurslarını takip etti,

1987 Yılında,Narlıdere de,Yeni çağrı Kooperatif yönetim kuruluna seçildi,Üç yıl sonra inşaatlar bitirildi,36 Daire Üyelere kura ile dağıtıldı

1990 yılında,Hv.Tek.Okulunda,Teknik Öğretmen Kursunu Başarı ile bitirip,mezun oldu.20 yıl Kıta görevinden sonra,Mezun olduğu,Ges.K.lığı ,Öğretim Kuruluna,Mu.İsth.ve Elk.Harp Öğretmeni olarak atandı.Kursiyerlere ders verdi.

1978-1992 Yıllarında yapılan Tüm DOĞANBEY TATBİKAT’larında görev aldı.

Edirneden,Kars’a,Dağ,tepe,yılan çıyanla,940 gün evinden uzakta,fedakarca çalıştı.

Hiz.Muh.Tk,K.lığı ve Elk,Harp tk.K.lığı görevlerini üstlendi,

Sosyal hizmetler Başkanlığında çalıştı.

30.Ağustos.1994 tarihinde ,Birinci Derecenin ,Birinci Kademesinden  emekli oldu.

3 ay dinlendikten sonra ,Bakan İnşaat gurubundan iş teklifi geldi,Başarılı çalışmalarından sonra kendi isteği ile oradan ayrıldı,

1997 yılında,Bilgisayar sertifikası aldı.

Bab-ı ali Restoranı sahibi,çocukluk arkadaşı Süleyman Bahadırdan iş teklifi geldi,6 ay Restoran Müdürlüğü yaptı,Kendi isteği ile oradan da ayrıldı.

 Sonuç Dershane Yönetim Kurulundan iş teklif i geldi,7 sene ,Dershane Teknik Amirlik görevini,Özveriyle ve başarıyla yürüttü.2006 yılının Temmuz ayında,Dershaneden kendi isteğiyle ayrıldı.

28. aralık. 2006 günü,Eşi ve oğullarıyla,Burhaniyeye taşındı.2013 yılı temmuz ayı sonuna kadar Kardeşi,Fahri ÜZÜMKUŞU İle Beraber çalıştılar.27 Temmuz 2013 günü,Burhaniyeden,Çok sevdiği İzmir’e geri döndüler.Böylelikle çalışma hayatına nokta koymuş oldu.Şimdi canından çok sevdiği ,Torunu Aşk’la günlerini geçirmektedir.Fırsat buldukçada,Küçük torunu Baray’ı görmek için de Ürgüp’e gitmekte.