Üniversite tercihlerini Ürgüp'teki üniversite ve bölümlerde tamamlamak için tercih eden gençler, bayram tatilinin  ardından Ürgüp'e geldi.

 

ÜSET (Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz MYO) ve Mustafapaşa'da eğitime devam eden KMYO (Kapadokya Meslek Yüksekokulu) tercih ederek Ürgüp'e gelen öğrencilerden özellikle kızlar için barınma, öncelikli problem olarak karşılarına çıkıyor.

 

Kavaklıönü mahallesinde bulunan Arkadaş Otelin Kredi Yurtlar Kurumuna tahsis edilmesinin ardından bina kız yurdu olarak hizmete girmişti. Mevcut kapasitesi 168 kişiyle sınırlı olan Kredi Yurtlar Kurumu Ürgüp Kız öğrenci yurdu Ürgüp'te eğitime gelen öğrenciler için yetmiyor.

 

Bu haber şöyle oluştu: Geçtiğimiz günlerde Gümüşhane'den babası ile Ürgüp'e gelen, bir vesile ile bana ulaşan ve Ürgüp'te Turizm bölümünde eğitim görecek bir öğrenciye kalacak yer için yardımcı olmaya çalıştım. Ürgüp Kız yurdunda 17. yedek olan öğrenci ya kalacak bir yer bulacak, ya da eğitim hayatını bırakacak babasıyla memleketine geri dönecekti. Durum bu derece önemli, özellikle kız öğrenciler için.

 

Ürgüp'te hizmet veren apartların yetkilileriyle görüştüm, fiyat aralığı 375-600TL civarında, fakat genelinde yer yok. Yer olanlarda yıllık ücreti garantiye almadan öğrenciyi kabul etmiyor haklı olarak. Kredi Yurtlar Kurumunun kız yurdunda aylık barınma ücreti 192TL. Ürgüp Kız Öğrenci Yurdunun Müdürünün kendileriyle hiç konuşmadığını, en azından yabancı memlekette kendilerini birilerine yönlendirmediğinden yakındı baba kız.

Ürgüp kız yurdunun eski müdürü şimdi Nevşehir KYK'da çalışan Nalan Hanımı aradım. Tanıyanlar bilir, Çalışkan, yardımseverdir. Nevşehir Dedeman'ın karşısında aynı idareye bağlı hizmet veren Kamp olduğunu 30 kişiyi geçici olarak oraya alabileceğini, ulaşım sorun olmazsa kendilerine yardımcı olabileceğini belirtti. Neyse uzatmayalım, baba kızı Nevşehir'e yönlendirdim,  fakat oranın da uygun olmayacağını başka yer bulabilirsek daha mutlu olacaklarını ifade ettiler. Bu arada Ürgüp Nevşehir gidiş geliş konusunu Ürgüp Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Çakır ile halletmiştik.

 

Yedekteki sırası gelene kadar hem eğitimini sürdürecek, eğitimini sürdürdüğü dönemde kalabileceği emekli olan babasının bütçesini de fazla yormayacak bir yer ihtiyacımız vardı. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Savaş Özdemir ile görüştüm, TESAN Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Çavuş ile görüştüm, kendi kapasitelerinin de tam dolu olduğunu, yer olsa dahi mevzuat gereği yükseköğrenimde okuyan öğrenci barındıramayacaklarını ifade ettiler. 

 

Postanenin üst katındaki misafirhane aklıma geldi, Müdür Bey ile görüştüm zaten dolu olduğunu, uzun süreli misafir alamayacaklarını belirtti.

Son olarak TÜREM'in uygulama oteli aklımıza geldi. Aradım sağolsun Birsen Hanım yardımcı oldu. Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nda eğitim gören bir kız öğrencinin tek başına kaldığı Ürgüp Turizm Eğitim Merkezinin uygulama oteline aylık 450 TL karşılığında  yerleşti.