Kütüphaneyi halkın ayağına götürmek düşüncesi ile Ürgüp seyyar kütüphanesinin yedi katır ve üç atı ile yöredeki 36 köye hizmet götüren "Eşekli kütüphaneci" olarak tanınan Mustafa Gözelgöz'un çocukları, babalarının adının ve anılarının yaşatılması için müze oluşturdu.


"Eşekli kütüphaneci" olarak tanınan Mustafa Gözelgöz'un çocukları, babalarının adının yaşatılması için Eşekli Kütüphaneci’nin yaşadığı evi Güzelgöz Evi (Arşiv-Kütüphane-Müze) ismiyle müzeye çevrilerek ziyaret mahalline açıldı.

Mustafa Güzelgöz diğer adıyla Eşekli Kütüphaneci (d.1921-ö.2005). Kütüphaneyi halkın ayağına götürmek düşüncesi ile Ürgüp seyyar kütüphanesinin yedi katır ve üç atı ile yöredeki 36 köye hizmet götürmüştür. 1972 yılında emekli olan eşekli kütüphanecinin yaşam öyküsünü, yazar Fakir Baykurt, Eşekli Kütüphaneci adlı eserinde romanlaştırmıştır. Ayrıca yazar Ahmet Şerif İzgören "Süpermen Türk olsaydı Pelerinini Annesi bağlardı" adlı kitabının girişimcilik bölümünde Mustafa Güzelgöz'ün hikâyesini anlatmaktadır. Güzelgöz’e 1963 yılında “Amerikan Barış Gönüllüleri Derneği’nin İnsanlığa Hizmet Ödülü” verilmiştir. 

Uzun meslek yaşamında başarılı çalışmalara imza atan Mustafa Güzelgöz, emekli olduktan sonra Ürgüp’te çocuklarıyla ve torunlarıyla mutlu bir yaşam sürdü.  
Mustafa Güzelgöz, İlerleyen yaşına bağlı solunum yetmezliği nedeniyle Nevşehir Devlet Hastanesi’nde tedavi görürken 18 Şubat 2005’te kalp yetmezliğinden yaşama veda eden Eşekli Kütüphaneci aramızdan ayrılalı 10 yıl oldu. 

EŞEKLİ KÜTÜPHANECİ KİMDİR?

Adı Mustafa Güzelgöz…

Nevşehir halkı onu “merkepli kütüphaneci” olarak tanıyor.

1950´li yıllarda genç bir kütüphaneci olarak Ürgüp Tahsinağa Kütüphanesi’nde göreve başlayan Güzelgöz, 5 merkep ve 2 katır ile gezici kütüphane hizmeti başlattı.

Ulaşılması zor ve engebeli yolları aşarak, kütüphaneden aldığı kitapları, Ürgüp İlçesi ile Kayseri´nin bazı köylerine vatandaşlara ulaştırmayı görev bildi.

Ve dünyada ilk kez gezici kütüphaneyi kurdu.

Kütüphaneciliğe katkılarından dolayı Kültür Bakanlığı ve Dünyanın çeşitli yerlerinden ödüller aldı.

Amerika büyükelçisinin Ürgüp’e yaptığı bir ziyaret sırasında Güzelgöz kütüphanenin faaliyetlerini anlatır.

Faaliyetler büyükelçinin hoşuna gider ve kütüphaneye bir araç hediye eder. Böylece gezici kütüphane hizmetinde eşeklerin yerini, makinalar almaya başlar.

Hizmetleriyle Ürgüplülerin Mustafa Güzelgöz, 84 yaşında 2005 yılında vefat etti.