Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından, 5. Kültür Varlıklarının İadesi Uluslararası Uzmanlar Konferansı Ürgüp'te gerçekleştirildi.

Ürgüp Perissia Otelde düzenlenen 5. Kültür Varlıklarının İadesi Uluslararası Uzmanlar Konferansı, Türkiye'nin yanı sıra Mısır, Yunanistan, Peru, Nijerya, İsveç, Kore, Belçika, Romanya, Almanya, İskoçya, Meksika, İtalya ve Çin'den 60 uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi.  18-22 Ekim 2015 tarihleri arasındaki konferansın açılış programına Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Ürgüp  İlçe Kaymakamı Alper Balcı, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız katıldı. 

Konferansın ilk gününde bir önceki konferansların değerlendirmeleri ve açılış konuşmaları yapıldı. Yapılan değerlendirmelerin ardından Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan bir konuşma yaptı.

Vali Mehmet Ceylan Konuşmasında "Kültürel mirasın iadesi konulu bu anlamlı toplantı bizim yıllardır ülke olarak ve dünya kültürel mirasın korunması açısından gerçekten muzdarip olduğumuz bir konu burada bir kez daha nasıl, niçin ve ne şekilde çözümlenebileceği yönündeki yapılacak olan ve buradaki uzmanların çok değerli görüşleri paylaşılacağı bu değerli toplantı inşallah faydalı ve başarılı bir şekilde geçer. Ayrıca 1985 yılında dünya tarihi mirası listesine giren Göreme Açık hava Müzesi, Kapadokya ve diğer doğal ve kültürel değerlerimizin hem bölgemizde hem ülkemizde bulunması hemde ülkemizden ve bölgemizden dünya mirasına en önemli değerlerinden olan bu çok önemli mirasın gelecek nesillere aktarılması için bizlerde idareciler olarak ve tabi ki bölgenin sahipleri olarak elimizden gelen tüm gayreti göstererek bu mirasın gelecek nesillere ve bizden sonraki insanlara gerçekten hak ettiği şekilde bırakılması için gerekli çaba ve gayreti göstereceğiz. " dedi.

Konferans akşam yemeği ile devam etti.