Ürgüp’te birkaç gün önce hem yöre insanı hemde turizmcileri derinden üzen bir olay yaşandı.Ürgüp tarihinin en önemli objelerinden biri olarak gösterilen Ürgüp tarihi Sivritaş karşı Değirmeni geçtiğimiz günler için Ürgüp Belediyesi tarafından yıkıldı.

 

Ürgüplü bir turizmci okurumuzun bize gönderdiği yazısında bakın nasıl ifade ediyor;

 -Tarihi Sivritaş karşı değirmeni yıkıldı ama asıl yıkılan bizler olduk.Bu yıkım Beni ve tüm turizmcileri inanaın çok yaraladı…

-Bizim Bu alanda çok büyük anılarımız vardı…

-İkokul 5 .sınıfa gidiyordum Mehmet Diker de

-O yıl hıdırellez yapılmıştı orda

-Okulca gitmiştik

-Panayır alanı gibiydi

-Dondurmacılar ,şekerciler..herkez piknik yapıyordu sivritaş kayasının yanıydı

değirmeni taa o zaman öğretmenimiz bizlere tarihi bir anıt olarak göstermişti…

-Ama ne yazıkki şimdi artık yok…

Tarih yazmak varken nede kolay geliyor insanlarımıza Bir Tarihi yıkmak…

İnanaın içimiz kan ağlıyor…

Türk sinemasının Yeşilçam patentli unutulmaz filmlerinden Dila Hanım filminin doğal platosu olarak kullanılan bu mekan şmdi sadece resimlerde kaldı.

 

Ürgüp ve Kapadokya sevdalısı olarak tanıdığımız değerlerden birisi olan Ali Akuzun’da bakın daha önce kaleme aldığı Ürgüp’teki tarihi Sivritaş karşı değirmeni hakkında neler söylemişti…

 

Ürgüp'ün her yerinde olduğu gibi Damsa Çayı üzerinde bir tabiat harikası olan ve adıyla maruf Sivritaş Kayası mevcuttur. Aynı kayanın dibinde Sivritaş su değirmeni vardı. Bu değirmen Ürgüp ün 12 adet su değirmenleri içinde en değerli ve işlek bir değirmen idi. Maalesef bu değirmen bundan çok değil 15 yıl kadar önce her ne sebeple olursa olsun hangi zihniyete ve anlayışa dayanırsa dayansın üzeri toprakla kapandı, tarihe gömüldü. Umarım gün gelir bir kuşak yeraltındaki bu değeri gün ışığına çıkarır. Giden gitti. Ya bugünkü Sivritaş kayası ve çevresinin değeri nedir? Burası bir yabancı ülkede olsa nasıl değerlendirilir, ne gibi bir turizm işletmeciliği yapılır? Bu konuyu da yine ilgili ve yetkililere bırakalım, en kısa zamanda da buranın bir şekilde değerlendirilmesinin takipçisi olalım.

       5) Sivritaş Kayasının 200 metre doğusunda Karşı Değirmen adıyla anılan ve bugün yarısı yıkılmış da olsa ayakta kalan yegâne su değirmeni budur. Değirmenin hemen yanından Fatih Mahallesini sanayiye bağlayan bir yol geçmektedir. Bu yol üzerine dökülen moloz ve topraklarla Karşı Değirmeni’nde akıbetinin Sivritaş değirmeni gibi tarihe gömüleceğinden endişeliyim. Bu değirmenin Ürgüp Belediyesince varislerinden satın alınarak bir şekilde değerlendirilmesi (restoran-cafe, bar vs.) uygun olacaktır.

 

 Tarihi ve doğal dokusuyla Ürgüp ün en büyük değerleri bu kadar kolay yok edilmemeli ve bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini önemle belirtmek istiyoruz.