Çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak meslekî eğitimin planlanması, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi konularında tavsiye kararları almak ve görüş bildirmek üzere kurulmuş olan, Meslekî Eğitim Kurulunun 27. Toplantısında alınan kararlar yürürlüğe girdi. 16.09.2015 – 16.03.2016 tarihleri arasında belirlenen şartları taşıyan esnaf ve sanatkârlara Kalfalık ve Ustalık belgesi almak için yeni bir ek başvuru hakkı tanındı.

Kanun kapsamına alındığı tarihte, iş yeri sahibi olup fiilen usta olarak çalışanlar; Bakanlıkça duyurulan tarihlerde ilgili merkez müdürlüğüne Ek-4 form ile mesleğinin ilde Kanun kapsamına alındığı tarihte iş yeri sahibi olduğunu vergi dairesinden ve bu meslekte fiilen usta olarak çalıştığını bağlı olduğu meslekî kuruluştan onaylattırarak başvurduklarında kendilerine doğrudan ustalık belgesi verilir.”,  Mesleğinin çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alındığı tarihte iş yeri sahibi olup bu iş yerinde fiilen usta durumunda çalıştığını belgelendirmiş olanlardan öğrenim belgesi olmayanlar, diplomalarını alıncaya kadar geçerli olmak üzere, “Mesleğini Devam Ettirme Belgesi” düzenlenir. (Ek-5)” hükümleri yer almaktadır.” denilmektedir. 

Sonuç olarak; Meslekleri ilgili kanun kapsamına alındığı tarihte mesleğini icra etmekte olan fakat ustalık belgesini şimdiye kadar alamayanlara yeniden bir hak tanındı. 16 Mart 2016 tarihine kadar bu durumdakilerin başvuruda bulunması gerekmektedir.

 16 Eylül 2015 tarih ve 29477 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 3308 Sayılı Kanun kapsamına giren 152 meslek dalında 16.09.2015 - 16.03.2016 tarihleri arasında aşağıdaki şartları taşıyan esnaf ve sanatkârlarımıza Kalfalık ve Ustalık: belgesi almak için yeni bir ek başvuru hakkı tanınmıştır.

Başvuru Şartları:

 1-     Mesleğinin kanun kapsamına alındığı tarihte mesleği ile ilgili bir işte çalışanlardan 16 yaşım doldurmuş ve 19 yaşından gün almamış olanlar yukarıdaki tarihler arasında Merkez Müdürlüğüne başvurması halinde çıraklık sözleşmesi düzenlenerek uyum eğitimine, uyum eğitimini tamamlayanlar ise Kalfalık sınavına alınırlar.

 2-     Mesleğinin kanun kapsamına alındığı tarihte 18 yaşını doldurmuş olup, bu tarihte Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili biriminden aldığı belgeler ile fiilen çalıştığını belgelendirenler ve Ek-2 form ile Mesleki Eğitim Merkezine Müracaat edenler ise doğrudan Kalfalık sınavına alınır.

 3-     Yukarıdaki şartları uygun olup başvuruda bulunanlar ve Kalfalık sınavına girmeye hak kazananlardan mesleğinde 5 yıllık çalıştığını Ek-3 formla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili biriminden aldığı belgeler ile belgelendirenler, Kalfalık: Belgesini aldıktan sonraki ilk Ustalık sınavına girerler.

 4-     Hizmet süresi 5 yıldan az olanlar ise Kalfalık sınavında başarılı olduktan sonra, kalan süreyi 5 yıla tamamladıklarını Hizmet Belgesi ve Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili biriminden aldıkları belge ile belgelendirdikleri takdirde Ustalık sınavına girerler

 Yönergede belirtilmiş olan kabul edilebilir zorunlu nedenler dışında, süresi içinde başvuruda bulunmayanlar bu haklardan yararlanamazlar.

Daha geniş bilgi Nevşehir Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve ilgili Meslek Odalarından alınabilir.