Bir ısıtıcı firmasının müşterileri arasında düzenlediği kampanya sonunda yapılan çekilişte uzay seyahati kazanan Ercan Kaygısız, tatilini memleketi Nevşehir'de geçiriyor.
Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mazı köyü doğumlu olan Ercan Kaygısız İzmir’de oturuyor, bir restoranda şef olarak çalışıyor. 2 çocuk babası Ercan Kaygısız, hala uzaya çıkacak ilk Türk unvanını alacak olmanın heyecanı içinde olduğunu söyledi. Kaygısız, “Beni uzaya gitmek değil tarihe geçecek olmak daha çok heyecanlandırıyor.” dedi. 2012 yılının Kasım ayında ihtiyacı doğrultusunda aldığı ısıtıcının uzaya götürme kampanyası olduğunun satıcı firma tarafından kendisine belirtilerek çekiliş kuponu verildiğini ifade eden Kaygısız, “Kuponları doldurup gönderdik. 1 Nisan 2013 tarihinde çekiliş yapıldı. 1 Nisan’ın Şaka Günü olması nedeniyle ilk aradıklarında şaka olarak düşündük. Sonrasında gerçek olduğunu öğrendik.” diye anlattı.

Yılın sonuna kadar İstanbul’da sağlık testlerinden geçeceğini anlatan Kaygısız, şunları söyledi: “Testlerde kronik kalp rahatsızlığı, epilepsi, tansiyon gibi sorunlarımın olmaması gerekiyor. Hollanda’nın Amsterdam kentinde bir hafta veya 15 gün süreyle similatör eşliğinde görev taktikleri kursu, yerçekimsiz ortam alıştırmaları ve yerçekimsiz ortam uçuşu eğitimi alacağız. Sonrasında 3 günlük Karayip tatilinin ardından Amerika Birleşik Devletleri’ne geçerek özel bir kuruluşa ait mekikle, Allah izin verirse uzaya gideceğim.”

2014 yılının başlarında gerçekleşecek yolculuğunda yanına Kur’an-ı Kerim, Türk bayrağı ve seccade alacağını dile getiren Kaygısız, fırsat bulduğu takdirde uzayda iki rekat şükür namazı kılacağını söyledi. Hiç uzaya gitme gibi bir hayalinin, merakının olmadığını belirten Kaygısız, ilgisinin de hayalinin de çekilişten sonra başladığını ifade etti. Uzaya gidip döndükten sonrası için yaptığı bir planının şu anda olmadığını kaydeden Kaygısız, “Geldikten sonra reklam, İzmir’de bulunan Uzay Üssü’nde çalışma, üniversitelerde konferans teklifi olur, bunlara hayır demeyiz.” ifadesini kullandı.

11 yaşındaki oğlu Furkan Kaygısız ise aile olarak 1 Nisan’da ilk duyduklarında şaka zannedip inanmadıklarını, ancak haberlerde ve sosyal medyada yer alınca doğruluğunu anladıklarını söyledi. Mutluluk ve kaygıyı bir arada yaşadıklarını belirten Furkan, “Sonuçta uzaya gidecek ilk Türk babam olacak. Okulda arkadaşlarım ve öğretmenlerim arasında tanınmışlığım arttı. Fotoğraf çektiren de oldu. Uzaydan gelince daha çok olacaktır.” şeklinde konuştu.

Ercan Kaygısız’ın eşi Muradiye Kaygısız da “Heyecanlıyız, mutluyuz. Hanımlar arası oturmalarda ilk konu bu oluyor. Soruyorlar, niye gönderiyorsun, korkmuyor musun diyorlar. Korkumuz pek yok, hayırlısıyla gidip gelecek diye düşünüyoruz. Sevinci olduğu kadar korkusunu da mutlaka yaşayacağız.” dedi. 

19 yaşındaki büyük oğlu Engin Kaygısız, “Ben de ailem gibi heyecan duyuyorum. Klişe bir durum olacak, ama 'anlatılmaz, yaşanmaz' diyorum. Babam kadar cesur değilim. Babam yerine bana çıksaydı çekinebilirdim.” diye konuştu.

2014 yılının başlarında uzaya gidecek Ercan Kaygısız için özel bir hazırlık programı oluşturulacak. Kaygısız’ın 2013 yılının son aylarında İstanbul’da sağlık testleri yapılacak. Hollanda’nın Amsterdam kentinde simülasyon eşliğinde görev taktikleri kursu ve yerçekimsiz ortam uçuşu eğitimi verilecek. Son olarak Karayipler’de bir otelde 3 gün tatil yapacak olan Ercan Kaygısız, ABD’den kalkacak özel uzay aracıyla, 103 bin kilometre uçarak uzaya çıkacak.