Ülke genelinde ilimizde ilk ve orta dereceli okulların eğitim öğretimin ikinci dönemine başlamasıyla birlikte sınav heyecanı da hızlandı. Peki öğrenciler bu sınav maratonunda her geçen yükselen heyecanı nasıl yenmeli, Anne ve Babaları çocuklarının bu sınavlardan başarı elde edebilmesi için nasıl bir tavır sergilemeli?. 
İşte hem öğrenciler hem de Veliler için son derece önemli bu soruların yanıtını Uluslar arası ICF –AC belgeli Eğitim Danışmanı Hasibe Arslan Öz verdi. 
Öğrencilere öncelikle bu gibi zamanlarda stresten uzak, kararlı ve sağlam bir duruş sergilemelerini öneren Uluslar arası ICF –AC belgeli Eğitim Danışmanı Hasibe Arslan Öz, 
Anne ve Babaların ise bu dönemlerde çocuklarına yönelik tavırlarında daha dikkatli olmaları önerisinde bulundu. 
İşte Uluslar arası ICF –AC belgeli Eğitim Danışmanı Hasibe Arslan Öz’ün sınava hazırlanan Öğrenciler ve Velilerine yönelik birbirinden önemli tavsiyeleri: 
“Eskinin SBS’si, şimdinin TEOG’u, Eskinin ÖSS’si, şimdinin YGS’si, Eskinin ÖYS’si, şimdinin LYS’si Ve KPSS’i, ALES’i. Bol harfli, çoktan seçmeli sınavlar!. Kazanmanın her geçen gün zorlaştığı sınavlara kısa bir süre kaldı. Bu süreyi öğrenci nasıl değerlendirmeli, nelere dikkat edilmeli, stresi nasıl dizginlemeli, anne- baba bu dönemde nerede yer almalı?. Aslında öğrenme için belirli oranda strese gerek vardır. Belirli düzeydeki stres, öğrenciyi daha çok çalışmaya sevk eder. Fakat gereğinden fazla stres öğrenmeyi düşürmekte, öğrenme düştükçe stres artmaktadır. 
Bu kısır döngüden öğrenci nasıl kurtulacak?. 
*Belirsizlikler stres yaratan durumlardır. Hayatınızdaki belirsizlikleri azaltmak için kararlı olun, sağlam durun. 
*Zamanı akıllıca kullanın. Bunun için önceliklerinizi ve hedeflerinizi belirleyin. Hangi işler önce yapılmalı, hangileri bekleyebilir. Plan yapın.
*Düzenli ders çalışın, çalışmaya kısa zaman bloklarıyla başlayıp aşamalı olarak bu zamanı uzatın. Sık ama kısa aralar verin.
*Başa çıkmak güçleşince, sınırlarınıza yüklenmek yerine bir uzmandan yardım isteyin. 
Peki anne ve babanın bu süreçteki konumu ve durumu ne olacak? 
*İlgilenme ve sorgulama arasındaki farkı anlamalısınız.
*Özellikle anneler evde olağanüstü hal ilan etmemelisiniz.
*Çocuğa sahip olduğu imkanları fark ettirin ama asla borçlu hissettirmeyin.
*Tabi ki bir takım şeyleri kısıtlayabilirsiniz ama asla yasaklamayın. 
*Günlük yaşamda yapması gereken sorumlulukları üzerinden almayın. Dozunda sorumluluk verin.
*Yaptığı yanlış davranışları hoş görmeyin eleştirin ama suçlamayın. 
*Sınav dünyanın sonu değil. Alternatifli olun. 
Son olarak profesyonel destek almak isteyen anne ve babalara tavsiye; koçluk son yıllarda ülkemizde popüleri günden güne artan bir meslek oldu. Tabi ki aynı zamanda suistimal de edildi. Sınav kağıdındaki yüzdelik dilimin ne işe yaradığını bile anlamayan insanlar bu mesleği icra (!) etmeye başladı. Çalışmayı tercih ettiğiniz koçun ICF (international coach federation) ya da AC( Association for coaching ) ünvanlı olmasına dikkat edin. Uluslararası Ünvanlı koç olmak demek ICF veya AC tarafından belirlenen etik kural ve standartlara uymakla yükümlü olmak, temel yetkinlikleri ve usta koçluk becerilerini benimsemiş olmak demektir”.