NEVŞEHİR(MHA) Halk Sağlığı Müdürlüğü 11 ayın sultanı Ramazan ayı süresince diyabet hastalarının sağlıklı bir dönem geçirmeleri için önemli uyarılarda bulundu.

Yapılan açıklamalarda; “On bir ayın sultanı Ramazan Ayı başladı. Bu yıl yaklaşık 17 saat olan oruç süresi oruç tutan diyabetliler için kan şekeri kontrolünü oldukça zorlaştıracaktır. Ülkemizde tip 2 diyabetli 10 kişiden 8’i oruç tutmaktadır. Ve 2001 yılında yapılan 13 ülkeyi kapsayan Diyabetin Epidemiyolojisi ve Ramazan(EPIDIAR)  araştırmasına göre diyabetliler ramazan ayında en az 15 gün oruç tutmaktadır. Tip 1 ve tip 2 diyabetliler düzenli beslenme ve egzersiz programı olan ve almakta oldukları ilaçları düzenli kullanmaları gereken bireylerdir. Bu kişilerin ramazan ayında oruç tutmaları hem beslenmelerini hem de ilaçlarını aksatmalarına sebep olur. Aynı zamanda uzun açlık süresinden dolayı birçok sorunla da karşılaşabilirler. Diyabetle yaşarken en önemli sorunlardan biri olan kan şekeri düşüklüğü eğer acil müdahale edilmezse bilinç kaybı gibi sonuçlara yol açabilen riskli bir durumdur. Bunun dışında; Kontrolsüz kan şekeri yüksekliği, Sıvı kaybı nedeniyle ani tansiyon hareketliliği, Tansiyon hareketliliğine bağlı olarak böbrek yetmezliği ve pıhtı atmasına yatkınlığın artmasına sebep olabilir. Bu nedenlerden dolayı oruç tutmayı planlayan diyabetlilerin, ramazan ayı boyunca hekimleri ile sıkı bir iletişim halinde olmaları gerekir. Diyabetli bireylerin oruç tutabilmelerin de yaşları, kullandıkları ilaçlar, beslenme düzenleri, fizyolojik özellikleri etkilidir. Kan şekeri kontrolünü sağlamak için gün içinde sık sık kan şekeri takibi yapılmalıdır. Olası kan şekeri düşüklüğü(60 mg/dl) veya olası kan şekeri yüksekliği (300 mg/dl) geliştiğinde mutlaka oruç bozulmalı ve zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.                                                                           
Sağlık sorunu olan ya da uzamış açlık sırasında sağlık sorunları olanlar oruç tutmamalıdır.
Sahurda yavaş sindirilen ve daha uzun süre tokluk sağlayan besinler tam tahıllı ürünler, süt ürünleri, yumurta, kuru baklagiller dahil edilmelidir.
Kan şekerini hızlı yükselten meyveler(muz, üzüm, kavun, incir gibi) ve yiyecekler( pirinç, patates vb.) tercih edilmemelidir” ifadeleri yer aldı.