Seyrine doyum olmayan muhteşem manzarasının yanısıra vadi yürüyüşlerinin de başlıca adreslerinden birisi olan Güvercinlik Vadisi son yağışlarla birlikte adeta botanik bahçeye dönüştü. Yemyeşil bitkiler arasında eşsiz yürüyüşü ne yazık ki vadinin bazı bölümlerindeki kanalizayon kokusu nedeniyle gölgeleniyor.

Geçtiğimiz günlerde peşpeşe sağanak yağışların görüldüğü alanda yağmur suları nedeniyle açığa çıkan ve kanalizasyon hattındaki patlaklar vadinin üst kısmında bulunan firmaların atık sularının dışarı çıkmasına neden oldu.

Yerli ve yabancı turistlerin bu tür alanlarda burunlarını tıkayarak yürümek zorunda kaldığı gözlemlenirken, ziyaretçiler bu sorunun derhal çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundular. 

Güvercinlik Vadisi Hakkında; 
9. yüzyıla kadar güvercinlerin bölge halkı için önemli hayvanlar olduklarını görüyoruz. Halk vadilere oyulmuş olan ve güvercinlik denilen yuvalarda kuşları besler ve bu yuvalardan topladıkları gübreleri bağlarında kullanırlardı. Eskiden bölgede yaşayan Hristiyanlar ise bu kuşların yumurtalarını toplayıp fresk adını verdikleri kilise resimlerinin alçılarında kullanırlardı. Daha eski dönemlerde ise hayvanların etlerinin de yenildiği bilinmektedir.
Günümüzde dört kilometrelik bir trekking vadisi olarak da kullanılan vadi 4100 metre uzunluğa sahiptir.
Vadiye; biri Uçhisar Kasabası’ndan, diğeri ise kasabanın güneyinde kasaba dışından olmak üzere iki adet giriş vardır.
Zengin bitki örtüsüne sahip vadide akarsu da bulunmaktadır. 15 metre yüksekliğinde bir şelalesi de bulunan vadide eskisi kadar olmasa da güvercinler bulunmaktadır.
Tarihi Uçhisar Kalesi, vadi için en güzel seyir mekânlarından biridir.